СВИРЕПИ ЗЛОЧИН НАД НЕДУЖНИМ СРПСКИМ ЦИВИЛИМА, ДЈЕЦОМ И СТАРЦИМА

718

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изјавио је данас у Ледићима да су у овом некада српском селу од злочиначке руке комшија муслимана страдали недужни цивили, само зато што су били Срби, православци.

„Српску нејач побили су они који се из дана у дан представљају као браниоци, борци, ослободиоци, а заправо су обични злочинци и монструми који су се иживљавали и побили српску дјецу и старце у Ледићима“, рекао је Лучић новинарима након парастоса на Спомен-обиљежју у Ледићима.

Према његовим ријечима, Трново је у посљедњем рату претрпјела огромне штете, прије свега у људству, и сигирно је то једна од општина која је највише страдала у БиХ.

Он је потврдио да се за злочин у Ледићима води судски поступак у Суду БиХ, међутим то све предуго траје што доводи у сумњу да ће тај процес праведно бити доведен до краја и до пресуде онима који су починили овај незапамћени злочин.

„То би била бар мала сатисфакција за породице и жртве злочина у Ледићима. Овдје није ријеч о притисцима на правосуђе БиХ, него само о томе да Суд и Тужилшатво раде свој посао и да се неко од окривљених попут Едхема Годињака, нађе пред судом, гдје ће о његовим злочинима свједочити многобројни свједоци из Ледића и трновског краја“, рекао је Лучић.

Он је нагласио да су у Ледићима језиво ликвидирани незаштићени цивили, не борци Војске Републике Српске који су страдали у борбеном окршају, него је ријеч о Србима који су страдали на прагу својих кућа или у збјегу, бјежећи од муслиманских војних формација.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић истиче да су се у овој локалној заједници догодили настрашнији и највећи злочини над Србима у БиХ, у односу на број становника, а злочин у Ледићима један је од најсвирепијих злочина над недужним цивилима, дјецом и старцима.

„У Ледићима су сви били цивили, нико није био војник и сви они су тражили спас у планини Трескавици, гдје су их пресрели злочинци и најкрвавије их побили. Мој апел је да Бог да да се овакав злочин никада и никоме више не догоди“, поручио је Гаговић.

Предсједник Удружења „Моје огњиште“ из Трнова Славко Васић поновио је да су сви страдали у Ледићима побијени на најокрутнији најсвирепији начин.

Он је изразио сумњу да ће Суд ко краја привести судски процес против Едхема Годињака и његових сарадника, који се терете за злочин у Ледићима.

„Ми се никада нећемо одрећи сјећања на наше најмилије, који су били невине и недужне жртве невиђеног злочина кога су починили наше комшије муслимани, или како се сада зову, Бошњаци“, рекао је Васић.

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у селу Ледићи, у федералној општини Трново, данас је обиљежено 28 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над 24 српска цивила.

Парастос је служио парох трновски јереј НЈегослав Јелисић, уз саслужење свештеника Српске православне цркве и у присуству чланова породица настрадалих и представника града Источно Сарајево, општина у саставу града и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање су пронађене одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Републике Српске, становници Ледића убијени су на најбруталнији начин – клањем, вјешањем или гушењем.

За злочин у Ледићима још нико није правоснажно осуђен, а тренутно се пред Судом БиХ води поступак против Едхема Годињака кога као најодговорнијег, по командној одговорности, терете за злочине над Србима на подручју Трнова.

/Срна/