ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Отворен први сајам књига

368

У Источном Новом Сарајеву синоћ је отворен Сајам књига на Тргу Републике Србије, организован у оквиру културно-забавне манифестације „Љето у Источном Новом Сарајеву, на којем ће бити представљено седам издавачких кућа из Републике Српске.

Након отварања сајма, уприличена је промоција издавачке дјелатности Матичне библиотеке Источно Сарајево, која је и организатор овог сајма.

Бранислава Милошевић из Матичне библиотеке рекла је да је ова установа за 25 година постојања објавила 183 публикације, од тога 117 монографских и 66 аудио-књига.

„Прве наслове објавила је у сарадњи са Југословенском галеријом уметничких дела из Београда 1997. године и Удружењем књижевника Србије 1999. године. Успјешна сарадња остварена је и са београдском издавачком кућом Свет књиге и Градском библиотеком Панчево. Самосталну издавачку дјелатност Матична библиотека започела је објављивањем каталога поводом 10 година постојања”, истакла је Милошевићева.

Она је навела да међу објављеним публикацијама преовладава лијепа књижевност – романи, приповјетке и поезија, али да је заступљена и књижевна критика, путописи, мемоари, афоризми, стваралаштва за дјецу, педагогија, психологија, спорт, каталози и књиге из области библиотекарства.

Према њеним ријечима, објављене публикације су углавном дјела завичајних аутора, као што су Маријана Петронић, Горан Врачар, Владимир Настић, Неђо Шиповац и бројни други.

„Прва аудио-књига снимљена је 2012. године за потребе Одјељења за слијепа и слабовида лица. Од 2016. године аудио-књиге снимамо у тонском студију Матичне библиотеке у дигиталној техници на це-де у еп-пе три формату“, истакла је Милошевићева.

Модератор сајма Сњежана Галинац Ђоковић рекла уочи отварања сајма да ће грађанима бити представљени „бисери“ богате издавачке дјелатности Матичне библиотеке Источно Сарајево.

„Говорићемо о завичајним писцима, мало ћемо рецитовати и читати одломке из неких дјела, а мало ћемо и да свирамо. Ова манифестација је значајна како би грађани били упознати о раду ове веома важне културне установе“, нагласила је Ђоковићева.

Библиотекар Слађана Братић рекла је да је ово добар начин да се промовише домаћа издавачка дјелатност, што је веома битно за Матичну библиотеку, град Источно Сарајево, али и цијелу Републику Српску.

„Издавачка продукција код нас је скромна, али то не значи да не постоји, тако да смо дали шансу да се представе сви издавачи који раде у Републици Српској“, навела је Братићева.

Говорећи о броју чланова Матичне библиотеке, Братићева указује да се без обзира на пандемију вируса корона тај број константно повећава.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић рекао је да је сајам књига добар показатељ да је манифестација „Љето у Источном Новом Сарајеву“ приступачна за све грађане без обзира на године, јер је писана ријеч та која спаја све генерације.

„Ово је први сајам у нашој општини, а ми ћемо урадити све да постане традиционалан“, нагласио је Костовић.

Вечерас, другог дана сајма у 18.00 часова Књижевни фонд „Свети Сава“ промовисаће књиге Саве Живковића „Нови свјетски поредак уништава планету“ и „Пред нашим очима“, те књигу Радослава Самарџије „Говорим српски“.

Исте вечери у 19.00 часова Народна библиотека Пале промовисаће монографију „Рођени вјечно да живе“ аутора Миланка Чобовића.

У сриједу, 18. августа, у 17.30 часова у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево планирано је представљање књиге Милоша Ковачевића „Србистички огледи“, о којој би, осим аутора, говорила Миланка Бабић, а са овим професорима у оквиру својеврсне јавне трибине биће ријечи и о положају српског језика данас.

Завод за уџбенике и наставна средства припремио је и попусте до 70 одсто на њихова издања белетристке, стручне књиге и издања за дјецу. Сајам књига, који се одржава под покровитељством општине Источно Ново Сарајево имаће мноштво културно-забавног садржаја за грађане.

/Срна/

Фото. општина Источно Ново Сарајево