ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Почео 22. фестивал за дјецу и младе

113

Традиционална дводневна манифестација 22. Фестивал поезије за дјецу и младе под мотом „Свјетлост језика“, посвећена пјеснику Миловану Данојлићу, званично је отворена синоћ у Источном Сарајеву.

Фестивал организује „Форум театар“ Источно Сарајево, чији је умјетнички директор Витомир Митрић најавио занимљив програм у оквиру којег ће наступити изузетно добри пјесници.

„Мислим да смо овим фестивалом испунили своју мисију културе и писане ријечи у Источном Сарајеву“, нагласио је Митрић.

Предсједник жирија Данијела Мрда рекла је новинарима да је на овогодишњи конкурс пристигло више стотина радова ученика основних и средњих школа, као и младих пјесника.

„Изузетно ми је задовољство што сам у жирију и што могу да изаберем оне кандидате који својим књижевним изражајем, поетски, како то само дјеца знају, да на најљепши и најчудеснији начин у једном новом свјетлу донесу нама битан стих. То је битно и због очувања језика“, навела је Мрда.

Мрда истиче да је јако важно код младих нараштаја, посебно ученика основне школе, развијати љубав према читању, јер се на тај начин код њих афирмише и љубав према језику и очувању језичких, националних и идентитеских форми.

„Зато је овај међународни фестивал значајан, јер се из године у годину све више основних школа из Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе пријављује. Ове године се посебно осјетио тај национални набој, патриотска нота кроз поезију младих стваралаца, што је говори колико је важно његовати национални идетитет код младих“, нагласила је Мрда.

Она је посебно издвојила пјесме које су послали млади пјесници Ања Маријановић из Београда и Кристина Ковач из Херцег Новог.

Мрда је указала и да је потребно обратити пажњу на настванике језика, који кроз рад у ваннаставним и литерарним секцијама афирмишу како језичку писменост, тако и поезију код младих.

Пјесник Тоде Николетић рекао је да је најважније стварати простор гдје се дјеца могу исказати у поетском и књижевном смислу, те да овакви фестивали служе као једна врста подстицаја.

„Морамо стварати идентитет када је у питању наше нематеријално добро. Ми смо нација која је изњедрила бројне великане и зато је наша обавеза да бринемо о онима који долазе. Овдје се 22 године догађа једна отворена читанка и полигон за стваралаштво младих писаца“, навео је Николетић.

Милован Данојлић је пјесник који се огледао готово у свим облицима књижевног стваралаштва, изузимајући драму, а писао је поезију, прозу, есејистику и књижевну критику.

Данојлић је објавио више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику, а приредио је и превео велики број књига из књижевности за дјецу.

У оквиру академије у драмолети „Како сам постао пјесник“ учествују пјесници Тоде Николетић, Дејан Алексић и Мирко Вуковић, премијерно ће бити изведене пјесме Милована Данојлића у обради Бранимира Росића – Бане Летећа гитара, а учествоваће пјесници Мирослав Цере Михаиловић, Јово Чулић и Раденко Келе.

Осим програма који ће бити реализован у Културном центру Источно Ново Сарајево за ученике основних школа „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“, сутра је предвиђено да дио програма под називом „Пјесници у школама“ буде одржан у основним школама на подручју Источне Илиџе „Алекса Шантић“ у Војковићима и „Јован Дучић“ у Касиндолу уз учешће пјесника Маријане Петронић која ће промовисати нову књигу „Форе и метафоре“.

Проглашење побједника конкурса поезије и затварање манифестације уз уручење диплома биће одржано данас у 10.15 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру програма „Загонетна пјесничка одговоранка“ у коме ће наступити глумци „Форум театра“ и пјесници учесници манифестације.

Манифестацију су финансијски подржали Министарство цивилних послова у Савјету министара, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, Општина Источно Ново Сарајево и Општина Источна Илиџа.

/Срна/