ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Приказан филм „Љубав твоја и непослушност моја“

98

У Културном центру Источно Ново Сарајево синоћ је премијерно приказан играно-документарни филм аутора Луке Ђурапчевића из Подгорице „Љубав твоја и непослушност моја“, који говори о покајничком путу и метаноји срца код младог човјека који је, као и многи његови вршњаци, хук са трибине и припадност навијачким групама замијенио литургијом и славословљем Богу живом.

Ђурапчевић је изјавио Срни да је желио да кроз свој примјер помогне некима који су на некој животној раскрсници и бирају свој пут.

Он је рекао да су главни фокус и циљана група људи који су припадници навијачких група, али у филму се може пронаћи било који човјек из било које сфере живота, те напоменуо да се навијачи у филму не приказују као злочинци већ је само направљена паралела између навијачког и духовног приступа животу.

Ђурапчевић је појаснио да је био навијач, те да је неколико година живио у Канади гдје је радио у ноћним клубовима и био тјелохранитељ једној канадској породици, те спознао одређене негативне аспекте таквог начина живота.

„Напарављена је паралела између навијачке трибине, ноћног живота, живота на Западу који многи идеализују, који носи са собом озбиљне посљедице по људско тијело, али много важније душу. Са друге стране, приказан је тај литургијски живот као крајњи циљ сваког човјека“, рекао је Ђурапчевић.

Он је рекао да се Божија љубав не може мјерити са било којом другом љубављу коју човјек може да добије и то га је на неки начин навело да промијени свој живот из коријена.

„Иако нисам правио озбиљне грешке у животу, ипак сам гријешио. Спознавши Божију љубав схватио сам да, иако сам мислио да то нису велике грешке, треба да се промијеним и свој живот више усмјерим ка Цркви Божијој и самом Господу“, навео је Ђурапчевић и додао да они који су погледали филм већ на неки начин праве озбиљне промјене у животу.

Ђурапчевић је рекао да је, осим ове поруке коју филм шаље, направљена хуманитарна акција јер он није желио да има било какву зараду од филма, него је одлучио да у сарадњи са Хуманитарном организацијом „Срби за Србе“ помогне вишечланим српским породицама, а Хуманитарним омладинским клубом „Млади за Космет“ манастирима на Косову и Метохији.

„Чека нас велика турнеја, у више од 200 градова широм свијета. Када завршимо ове наше српске земље и промоцију у њима, настављамо даље ка Западној Европи, САД, Канади, Аустралији“, рекао је Ђурапчевић.

Координатор догађаја у Републици Српској у име Хуманитарне организације „Срби за Србе“ Марко Маунага изјавио је да ће они помоћи четири социјално угрожене породице са четворо и више дјеце и то са Косова и Метохије, централне Србије, Црне Горе и Републике Српске, односно Херцеговине.

„Тренутно смо на турнеји по Републици Српској, филм је приказан у Бањалуци и Добоју и прошло је више него одлично. Ово је 13 пројекција филма Љубав твоја и непослушност моја и до сада смо скупили више од 20.000 евра“, навео је Маунага.

Филм је снимљен по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита Црногорско-приморског Јоаникија.

Улаз на пројекцију филма био је слободан, али посјетиоци су могли да у постављене кутије на улазу у Културни центар донирају одређена средства.