КОРАК ДО ПОСЛА – ОБУКА И ЗАПОШЉАВАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

324

Међународна организација рада (ILO) позитивно је оцијенила циљеве, резултате и главне активности пројекта  Корак до посла – Обука и запошљавање незапослених у Источном Сарајеву, те је у петак у просторијама Градске управе Источно Сарајево одржана врификациона посјета  с циљем провјере капацитета партнерства за његову имплементацију.  

За почетак пројекта предвиђене су активности које се односе на унапређење капацитета образовне институције за потребе сертификовања програма оспособљавања, које ће, уз подршку РАИС-а и Агенције за развој предузећа Еда, обављати Машински факултет Источно Сарајево.

Овај пројекат подразумијева успостављање савјета и акционог плана за запошљавање који ће бити један од коначних резултата на основу ког ће се у будућности спроводити стратешки циљеви.

Укупна вриједност пројекта је 201.205,00 америчких долара док је вријеме предвиђено за трајање пројекта 21 мјесец.

Потписивање уговора очекује се у другој поливини маја.

Очекивани резултати током овог временског оквира су, осим усвајања и почетка реализације локалне политике запошљавања на подручју Источног Сарајева, и  изграђивање капацитета локалног партнерства за запошљавање,  унапређење капацитета образовних институција за пружање обука, те усклађивање са потребама послодаваца,  као и успостављање механизма за подршку у покретању и развоју нових предузећа.

Организатори пројекта су Градска развојна агенција Источно Сарајево, Град Источно Сарајево, у сарадњи са Агенцијом за развој предузећа Еда, Општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Бироима за запошљавање ове двије општине, предузећима Златно Зрно и Еко – Жељезница, те Машинским факултетом Источно Сарајево.