ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојен буџет за наредну годину од 27.706.000 КМ

290

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је данас буџет за идућу годину од 27.706.000 КМ, за који је начелник Јован Катић истакао да је највећи у историји ове локалне заједнице у којем је 13.500.000 КМ издвојено за инфраструктурне пројекте.

„У буџету су средства за унапређење путне инфраструктуре која ће квалитетно повезати све дијелове општине са центром. Постоји доста пројеката из области образовања, здравства, друштвених манифестација, помоћи развоју привреде и пољопривреде. Водили смо рачуна о томе да у сваком дијелу општине буде реализован један или више великих пројеката, рекао је Катић новинарима.

Према његовим ријечима, по 4.000.000 КМ биће издвојено за изградњу базена и изградњу и реконструкцију саобраћајница, а обезбијеђена су средства за завршетак изградње обданишта, која ће бити окончана до Спасовдана.

Катић је рекао да је у плану и наставак изградње шеталишта и бициклистичке стазе уз ријеку Тилаву са пратећим мобилијаром, наводећи да је крајњи циљ да та стаза на крају иде до насеља Топлик.

„Ту је и 200.000 КМ за ски-лифт на Тврдимићима, чиме желимо да подигнемо туристички потенцијал насеља. Планирано је и 150.000 КМ за изградњу скијалишта и санкалишта са вјештачким осњежавањем код цркве Светог Варнаве чија ће градња почети на прољеће. Више од 1.200.000 КМ издвојено је за водоснабдијевање и канализацију на подручју општине“, навео је Катић.

Више од 200.000 КМ, рекао је Катић, предвиђено је за јавну расвјету, 250.000 КМ за наставак изградње спортско-рекреативне зоне у насељу „Чича“, 380.000 КМ за изградњу и реконструкцију игралишта, готово 300.000 за реконструкцију паркова великана, Гаврила Принципа и Сунце.

Он је најавио да ће 80.000 КМ бити потрошено на постављање семафора на раскрсници код МФ банке у Хиландарској улици, а предвиђено је и 200.000 за изградњу станичног одјељења ватрогасне бригаде, што је пројекат у који су ушли са Градском управом Источно Сарајево.

„Наредне године биће издвојено и 300.000 КМ за трајно рјешње спомен-собе погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата. Планирано је и 400.000 КМ за изграду храмова, субвенције пољопривреди и привреди износиће 300.000 КМ, јавним предузећима 215.000. Невладиним организацијама биће уплаћено више од 300.000 КМ“, навео је Катић.

Осим радницима Општинске управе и одборницима, Катић је захвалио и грађанима ове општине, који су иницијативама Општинске управе дали конкретне приједлоге који се налазе у буџету за наредну годину.

Катић је критиковао одборнике опозиције који за протекле три године нису предложили ниједан пројекат који је, како је навео, потреба грађана Источног Новог Сарајева.

„Овдје постоји тотална незаинтересованост опозиције да било шта предложе, али имају потребу да кажу како ништа не ваља. Када је коалиција окупљена око СНСД-а 2012. године преузела власт, општински буџет је био 4.600.000 КМ. Данас је шест пута већи, него када су владали они који су данас критиковали буџет“, указао је Катић.

Одборник СДС-а Босиљка Дуњић рекла је да одборници ове странке нису подржали буџет јер сматрају да је „потрошачки и изборни“.

„Продајна цијена земљишта на подручју општине је прениска, од чега користи имају само инвеститори. Наш приједлог је да би то требало повећати по зонама. И субвенције, и грантови за привреду и пољопривреду су изузетно мали“, рекла је Дуњићева.

На данашњој сједници усвојена је одлука о братимљењу Источног Новог Сарајева са општином Будва, као и одлука о висини стопе пореза на непокретности за наредну годину од 10 одсто, што је исти износ као и протеклих година.

Због одласка у пензију разријешен је досадашњи вршилац дужности директора Спортско-рекреативног центра „Славија“ Милорад Лале, а на његово мјесто именован радник овог предузећа Невен Пејушић.

/Срна/