ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Установљена женска Пјесничка награда „Дара Секулић“

315

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић организовао је јуче пријем за чланове организационог одбора манифестације „Поетски дани Даре Секулић“ на којем је установљена Пјесничка награда „Дара Секулић“ за најбољи женски необјављени рукопис поезије, односно збирку пјесама.

Костовић је рекао Срни да је ова манифестација уврштена у годишњи календар културних дешавања у Источном Новом Сарајеву и нагласио да управа ове локалне заједнице снажно подржава развој културног стваралаштва на свим пољима.

Пријатељи покојне Даре Секулић јуче су посјетили и њен гроб, гдје су на православном гробљу „Свети Марко“ у Сарајеву прислужили свијеће и положили цвијеће, те у молитвеној тишини саслушали аудио запис поеме „Удари мора“, у нарацији Александре Митрић Штифанић.

Пјесници Недељко Бабић и Маријана Петронић рецитовали су стихове својих пјесама посвећених Дари Секулић под називом „Поглед с Требевића“ и „Балада о Дари Секулић“.

Другог дана ове књижевне манифестације одржана је и промоција Дарине књиге „Опроштајно писмо“ у издању Матичне Библиотеке Источно Сарајево, на којој су говорили професори Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић и Жељка Пржуљ.

„Један од најважнијих догађаја у оквиру Поетских дана Даре Секулић свакако је промоција њене постхумно објављене књиге Опроштајно писмо, за шта је највише заслужна Матична библиотека Источно Сарајево“, рекао је Кнежевић новинарима.

Он је навео да је ријеч о књизи у којој „Дара пјева о себи из угла некога ко је видио све, прошао све и сво то животно искуство базирано на љубави оставља у аманет будућим генерацијама“.

Пржуљева је истакла Дарине погледе и ставове о љубави, болу, животу, смрти, природи, завичају.

Јуче је у 18.00 часова у Народној библиотеци „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску, у знак сјећања на Дару Секулић, отворена изложба „Сретна скитница“ аутора Иване Куљанин, представнице Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Манифестацију су финансијски подржали град Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево.

У Источном Сарајеву су у сриједу свечано отворени „Поетски дани Даре Секулић“, књижевна манифестација која се ове године одржава под мотом „Коријени живљења и пјевања“.

Организатори манифестације су „Форум театар“ Источно Сарајево, Културни центар Источно Ново Сарајево и Матична библиотека Источно Сарајево.

У програму су учествовали професори, пјесници и књижевници Недељко Бабић и Недељко Жугић, рецитатори Милан Димић, Владимир Зеленовић и Илија Мимић, а у музичком дијелу програма пјесме Даре Секулић, које су компоновали Пеђа Харт и Лука Новосел, изводе Маја Новосел и Лука Новосел.

У сриједу је приказан и документарни ТВ филм „Јека горе Петрове“, аутора Витомира Митрића.

/Срна/