ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Не препуштати дјецу штетним утицајима интернета

232

Дјеца су више него икада препуштена разним потенцијално штетним утицајима интернета и друштвених мрежа, а због доби и недовољног животног искуства нису довољно зрела да препознају бројне опасности на интернету, на које треба указати и њима и родитељима, рекла је предсједник Скупштине Удружења „Родитељи за права дјеце“ Ивана Лаловић.

„Намјера нашег удружења јесте да родитеље едукујемо како да заштите дјецу на интернету, да препознају потенцијално ризичне контакте и да предузму адекватне мјере заштите“, истакла је Лаловићева.

Она је додала да је Удружење грађана „Родитељи за права дјеце“ Филијала Источно Сарајево, у сарадњи са Средњом школом „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева организовало предавање о теми „Опасности које са интернета, као и сајбер криминал пријете дјеци и младима“.

Инспектор федералног МУП-а Саша Петровић рекао је да је родитељима предочио шта се све дешава у пракси на интернету, како поступати када је дијете жртва злостављања, коме пријавити и како се понашати.

Он је нагласио да је превенција најбитнија и да родитељи не треба сами да спроводе истрагу, већ да све сумњиво пријаве полицији.

Петровић је навео да свакодневно примају десетак пријава по разним основама, а мјесечно пријаву за сексуално злостављање.

Члан Савјета родитеља Средње школе „28. јуни“ Сања Радишић рекла је да има два сина у средњој школии и да сматра да су оваква предавања изузетно важна у данашње вријеме.

Она је нагласила да чак и одрасли људи често дођу у ситуацију да преиспитују своје одлуке и размишљају о томе шта је безбједно, а шта угрожавајуће.

/Срна/