ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Важно подизање свијести о раку у дјечијој доби

83

Представници Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ у суботу су у Источном Новом Сарајеву организовали подјелу летака, жутих балона и промотивних материјала с циљем подизања свијести и информисања јавности о дјеци обољелој од ових болести.

Шеф Канцеларије „Искре“ у Источном Сарајеву Милијана Кујача изјавила је Срни да тренутно у чланству имају седморо родитеља дјеце обољеле од малигних болести на подручју града, али да то није коначан број, јер има и оних који се лијече ван Републике Српске, а неки родитељи и не приступају удружењу.

„Моје дијете се лијечило прије 12 година и све је добро прошло, а тада је имала шест година. Тешко јесте, али борити се мора. Као неко ко је прошао то искуство, овдје сам да то подијелим са другим родитељима“, рекла је Кујача.

Она је навела да су много веће шансе за изљечење дјеце, што се раније открије болест, јер је дошло до напретка у свим сегментима медицине.

Према њеним ријечима, потребно је о овој теми више говорити и информисати јавност, што је и био циљ промотивних активности организованих у оквиру обиљежавања Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести.

Она је додала да је сједиште Удружења „Искра“ у Бањалуци, али је циљ да у цијелој Републици Српској постоје канцеларије, те да ће у Источном Сарајеву ускоро бити и званично отворена.

Кујача је додала да у томе имају подршку града.

Она је подсјетила да је Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ формирано 2014. године, а 2016. је направљена Родитељска кућа за смјештај породица изван Бањалуке чија се дјеца лијече на Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Кујача је навела да је у Родитељској кући боравило око 200 породица из цијеле Републике Српске, напомињући да нису сва дјеца која ту дођу на дијагностику имала малигна обољења.

Родитељска кућа је изграђена на иницијативу Удружења „Искра“, а средства су прикупљена у акцији „С љубављу храбрим срцима“.

Најчешћа малигна обољења код дјецу су леукемија, тумори централног нервног систем, неуробластом, тумор бубрега, костију и лимфоми.

/Срна/