ПАЛЕ- Хуманитарни Светосавски бал за помоћ удружењу „Сунце“

97

Други хуманитарни Светосавски бал одржан је протеклог викенда на Палама уз богат културно-умјетнички програм, а прикупљена средства намијењена су Удружењу за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ са Пала.

Бал су својим присуством увеличали Музички ансамбл Пале, Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева, Културно-умјетничко друштво „Младост“ Пале, пјесник Горан Врачар и ученик Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево, као и професионални плесачи.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого, који је и организатор Светосавског бала, захвалио је свим учесницима програма, као и ученицима Средњошколског центра „Пале“ који су припремили храну и пиће за све присутне.

Ђого је рекао новинарима да се нада да ће и вечерашњи хуманитарни Светосавски бал бити успјешан, те је подсјетио да су прошле године сакупили средства уз помоћ којих су успјели да на Јахорину доведу 42 дјеце из Косовске Каменице из социјално угрожених породица.

Он је подсјетио да је први Светосавски бал под називом „Бесједа“ одржан 1882. године у Сарајеву.

„Ми који живимо у Источном Сарајеву на неки начин смо дужни да баштинимо ту традицију коју, надам се, нећемо прекинути“, рекао је Ђого и додао да већ двије године на Палама Светосавски бал организује Економски факултет, па би волио да то преузму градске и општинске власти.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да локална заједница подржава организацију Светосавског бала, који је уприличио Економски факултет Пале с циљем окупљања и подршке очувању српске културе и традиције.

Он је подсјетио да су се светосавски балови некада одржавали у Сарајеву када су Срби чинили већину становништва, тако да се то на начин сада покушава пренијети на Пале.

Умјетнички руководилац Музичког ансамбла Пале Ивана Церовић каже да се труде да учествују на свим хуманитарним концертима и да оваквих манифестација треба да буде много више.

Диригент Српско-пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева Стефан Мојсиловић изразио је задовољство што по други пут учествују на Светосавском балу.

„Представили смо се химном Светом Сави која се пјева у нашем народу више од 200 година и пјесмом Богородици достојно јест која је заштитница Пала. Свети Сава је основао манастир Хиландар са својим оцем који је посвећен Пресветој Богородици и зато смо хтјели да направимо ту везу“, рекао је Мојсиловић.

Он је навео да је Свети Сава оставио велико насљеђе, те да то треба одржати кроз светосавске балове и академије, те се нада да ће ово постати лијепа традиција.

Хуманитарном Светосавском балу на Палама присуствовали су представници јавног, културног и привредног живота са подручја Источног Сарајева.

/Срна/

фото: РТВИС