ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Дани рогатичког кромпира

376

У Источном Сарајеву одржана је прва манифестација “Дани рогатичког кромпира” на којој су се бројни произвођачи са рогатичког подручја представили својим надалеко чувеним производима врхунског квалитета.

Организатор манифестације Свјетлана Мичић је у име Министарства пољопривреде, шумарства, водопривреде Републике Српске истакла да ће настојати да овај догађај пређе у традицију.

“У општини Рогатица свако домаћинство се бави производњом кромпира. Они врло добро знају какав квалитет имају у својим рукама, а овом манифестацијом подстаћи ћемо грађане Источног Сарајева да купују производе из наше регије, што је за произвођаче јако добра промоција и маркетинг”, рекла је Мичићева.

Представник пољопривредног кластера “Срп” Жељка Пејовић изразила је задовољство што су угостили произвођаче кромпира из Рогатице, водећег производа ове регије.

“То говоре количине кромпира које они производе на својим газдинствима и које су потпуно конкурентне за домаће и инострано тржиште. Надам се да ће о самом квалитету ускоро говорити заштита ознаке географског поријекла, те да ће ту идеју наш кластер уз подршку општине Рогатица и ресорног министарства ускоро спровести”, навела је Пејовићева.

Она је објаснила да је ова процедура веома важна како би заштитили рогатички кромпир због све чешће злоупотребе на тржишту.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић изразио је задовољство идејом Министарства пољопривреде које је произвођаче кромпира окупило у Источном Сарајеву.

“Производњом кромпира организовано и у већој количини бави се око 70 домаћинстава. Одлична је идеја да се успостави контакт са произвођачима и потрошачима у Источном Сарајеву и Сарајеву, који су велико тржиште. Ово је начин да се приближимо тржишту и покажемо шта имамо”, рекао је Јагодић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић подржао је ову манифестацију јер се, како је навео, ради о вриједним и поштеним људима и домаћинима не само из Рогатице, него и из Источног Сарајева.

Он је похвалио Министарство пољопривреде, шумарства, водопривреде Републике Српске – канцеларија Источно Сарајево за ову идеју и организацију.

“Општина ће се увијек трудити да подржи све добре идеје и манифестације које не долазе само из наше општине, већ и из других градских општина. Надам се да ће овакве манифестације подстаћи још више наших становника да се баве пољопривредном производњом”, истакао је Kатић.

Драгомир Џида са Борика, са 11 чланова породице бави се пољопривредом од које живе.

“У односу на годину, задовољан сам родом и квалитетом кромпира, који још вадимо. Очекујем да ћемо ове године произвести око 500 тона. Што се тиче производње и продаје, ту нема проблема. Производе пласирамо широм Републике Српске и БиХ”, истакао је Џида.

Он каже да је овај посао традиција у његовој породици, да га раде 50 година, а да су сада његови синови и унуци главни носиоци производње.

“Идемо на разне сајмове и добитници смо бројних награда. Људи су препознали рогатички кромпир чије брендирање је у току и који ће тек заузети своје мјесто”, истакао је Џида.

Инжињер пољопривреде из “Агроса” из Рогатице Миланко Ристановић рекао је да је ова фирма једна од највећих произвођача сјеменског кромпира у БиХ, а да су ове године засновали производњу пет сорти сјеменског кромпира на 30 хектара.

Овогодишњим приносом, с обзиром на временске услове, су задовољни и надају се економски исплативој години.

Студент треће године агрономије Никола Мотика, чија породица се годинама бави производњом кромпира, у Источно Сарајево је дошао да представи производе породичне фирме “Агромонт”.

“Цијела породица је укључена у овај посао, бавимо се првенствено производњом сјеменског кромпира на површини од 15 хектара. Наш производ пласирамо широм БиХ. Прошле године имали смо рекордне приносе који су достизали до 40 тона по хектару”, рекао је Мотика, истичући да намјерава да настави породичну традицију.

/Срна/

Фото: општина Источно Ново Сарајево