ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Катић: Бројна инвестирања у инфраструктуру за годину дана

187

Бројне инвестиције у инфраструктуру у општину Источно Ново Сарајево обиљежиле су протеклих годину дана, изјавио је начелник Јован Катић на свечаној академији поводом Дана и крсне славе општине Спасовдана.

Катић је навео да су од прошлог до овог Спасовдана бројни инфраструктурни пројекти реализовани у сарадњи са Владом Републике Српске.

Он је појаснио да је ријеч вишегодишњим пројектима, о изградњи објеката студентских домова, Ректората, Музичке академије, концертне дворане и осталог што Влада у сарадњи са градом Источно Сарајево и са овом општином финансира.

Катић је истакао да је Источно Ново Сарајево ријетка локална заједница у Републици Српкој која има проблем гдје да смјести све малишане који похађају основну школу.

„Сљедећи битан пројекат је изградња објекта основне школе. Тендерска документација је завршена и врло брзо се очекује потписивање уговора и самим тим почетак изградње школе“, рекао је Катић.

Он је додао да показује и потреба за изградњом новог дјечијег вртића гдје је такође јавна набаква завршена и очекује се потписивање уговора за изградњу.

Према његовим ријечима, прошлу годину обиљежила је изградња рекреационе зоне у комплексу бивше касарне „Славиша Вајнер Чича“, а да је најљепши пројекат изградња вјештачког језера.

Када је ријеч о саобраћајној инфраструкури, општина Источно Ново Сарајево реализавала је пројекте којим је омогућила да становници који живе у мјесним заједницама Топлик и Тилава могу да дођу до централног дијела општине уређеном саобраћајницом, тротоаром, уз јавну расвјету.

„Ове године планирано је 2,5 милиона КМ за изградњу саобраћајница“, рекао је Катић и додао да је прошлу годину обиљежило рјешавање проблема водоснабдјевања становника општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Током свечане академије уручене су повеље, плакете и захвалнице општине најзаслужнијим за представницима институција и појединцима за развој ове локалне заједнице.

Повељу је добио и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић за изузетан допринос развоју ове високошколске установе, који је изразио захвалност јер је препозната чињеница да Универзитет стасава заједно са градом Источно Сарајево и његовим општинама.

„Ово је прилика да захвалим и да по ко зна који пут да истакнем одличну сарадњу Универзитета са локалним заједницама. Источно Ново Сарајево јако добро то ради. Фасцинира ме са колико пажње градоначелник Љубиша Ћосић и начелници приступају Универзитету“, рекао је Кулић.

Повеља општине Источно Ново Сарајево припала је министру финансија Републике Српске Зори Видовић, а ријеч је о највећем признању које ова локална заједница додјељује заслужним појединцима и установама, односно колективима, који су допринијели развоју и побољшању услова живота свих њених становника. Признање ће Видовићевој бити уручено накнадно.

Постхумно је додијељена Повеља Општине Источно Ново Сарајево Недјељку Зеленовићу, коју је преузео његов син Владимир, истичући да му је драго што су представници ове локалне заједнице препознали допринос који је његов отац да у смислу развоја културе.

„Велика ми је част, али истовремено жао, што повељу узимам ја, а не мој отац. Мој отац је више од 20 година живио у Источном Новом Сарајеву и осам година је био директор Културног центра Источно Ново Сарајево. Овдје је стварао и писао своја дјела чиме је дао допринос развоју културе у нашем граду“, рекао је Владимир Зеленовић.

Општина Источно Ново Сарајево је поводом крсне славе и Дана општине – Спасовдана припремила богат и разноврстан програм који ће трајати до суботе, 27. маја.

/Срна/