ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Обиљежавање дана сјећања на убијену дјецу Српског Сарајева

86

У Источном Новом Сарајеву обиљежава се Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, са посебним акцентом на ученице Основне школе „Свети Сава“ Наташу Учур и Милицу Лаловић, које су синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Полагање вијенаца на спомен-обиљежје у дворишту школе планирано је за 12.00 часова.

За Дан сјећања на убијену и страдалу дјецу Српског Сарајева проглашен је 11. март, а 2018. године у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву подигнуто је и спомен-обиљежје посвећено најмлађим страдалницима.

Тај датум изабран је јер су 11. марта 1995. убијене дјевојчице Наташа Учур /10/ и Милица Лаловић /11/, чије су трагичне судбине постале синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Према свједочењима тадашњих становника Грбавице, у вријеме када су убијене девојчице није било никаквих ратних дејстава, јер је био склопљен споразум о примирју које су надгледали француски и руски припадници међународних војних снага.

Снајпериста са зграде „Лориса“ на тадашњем Тргу Пере Косорића убио је 11. марта 1995. године Милицу и Наташу које су се играле ластиша у Улици Раве Јанковић, испред зграде на броју 59, у насељу које је тада било под српском контролом.

Српска дјеца убијана су и тешко рањавана не само на Грбавици, него и другим дијеловима Сарајева који су у рату били под српском контролом – Војковићима, Грлици, Врацама.

Током рата убијено је шесторо ученика ОШ „Свети Сава“, а велики број њих је рањен.
На званичном списку Центра за истраживање ратних злочина, који није коначан, налазе се 123 имена убијене дјеце Српског Сарајева.

На Спомен-обиљежју убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево ради његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

/Срна/

фото: Предраг Крстовић/Центар за културу и информисање