ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Одржани “Дани рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака”

254

Изложбено-продајна сајамска манифестација “Дани рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака”, на којој су своје производе представили произвођачи са подручја неколико општина Сарајевско-романијске регије, одржана је протеклог викенда на Тргу “Србија” у Источном Сарајеву.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Бурсаћ истакао је да је ова манифестација одлична прилика да произвођачи кромпира и скоруп-кајмака представе своје природне производе грађанима Источног Сарајева.

“Ово је сјајна прилика да произвођачи на оваквим манифестацијама шире своје тржиште и дођу до много већих зарада, а самим тиме напредују у производњи и имају увијек квалитетнији производ”, рекао је Бурсаћ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић нагласио је важност сарадње између града Источно Сарајево и општина које су у његовој близини, те да је примјер такве сарадње данашња манифестација.

“Треба тражити што више тих мјеста гдје се сусрећу произвођачи и потрошачи и таквих мјеста да буде што више, без посредника. Мислим да ови производи лако могу доћи до потрошача у Источном Сарајеву без пласирања у маркете и дизања цијене”, рекао је Ћосић и додао да се произвођачи са подручја Сарајевско-романијске регије требају повезивати на сваки могући начин.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је новинарима да ова манифестација значи много за произвођаче са подручја ове локалне заједнице, те да је Источно Сарајево највеће и најближе тржиште за пласирање њихових производа.

“Овдје се тргује и уговара, такође, контакти се успостављају између потрошача и произвођача из прве руке и без посредника”, навео је Јагодић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић нагласио је да је ова локална заједница једна од ријетких у Републици Српској која организује овакав вид манифестација, те да је овогодишњи сајам окупио више учесника у односу на претходну годину.

“Ова манифестације ће сигурно и у наредним годинама да напредује и да се прошири и на регију Сокоца, али и да окупи све произвођаче у регији Источног Сарајева који се баве пољопривредном производњом”, истакао је Катић.

Један од учесника данашњег сајма је и Удружење “Романијски скоруп-кајмак”, чији предсједник Нада Максимовић каже да су поред кајмака изложени и остали млијечни производи.

Организатори манифестације “Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака” су Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди у Источном Сарајеву и кластер “СРП”, уз подршку општина Рогатица и Источно Ново Сарајево.

/Срна/