ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Отворена изложба „Живи сјећање“

206

Мултимедијална изложба „Живи сјећање“ поводом прославе Дана Републике Српске отворена је синоћ у Културном центру Источно Ново Сарајево, у организацији са Новинском агенцијом Републике Српске – СРНА.
Директор Културног центра Младен Јанковић рекао је да су овај центар и СРНА жељели да на овај начин допринесу достојанственом обиљежавању Дана Републике Српске.

Он је навео да су на изложби представљени бројни артефакти – фотографије, књиге и факсимили докумената који свједоче о рађању и стварању Републике Српске и борби српског народа за слободу, част и достојанство.

Јанковић је захвалио новинарима СРНЕ који су се потрудили да обезбиједе низ докумената, фотографија и књига чији су аутори и садашњи и бивши радници Агенције, као и њихови блиски пријатељи и сарадници.

„Нажалост, неки од њих више нису међу живима, па смо на овај начин жељели да одамо почаст и њима и свим српским патриотама, борцима и цивилима, који су живот или дијелове тијела уградили у темеље отаџбине“, истакао је Јанковић.

Изложба је отворена интонирањем химне Републике Српске „Моја Република“ и поетским рециталом у којем су учествовали млади умјетници из Источног Сарајева Маја Станишић и Владимир Зеленовић.

За данас је планиран концерт под називом „Српска у срцу“.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

/Срна/