ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Потписан уговор о изградњи споменика породици

184

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић и вајар Зоран Кузмановић данас су у Смедереву потписали уговор о изградњи Споменика породици у Источном Новом Сарајеву, који према идејном рјешењу представља егзодус сарајевских Срба.

„Егзодус сарајевских Срба остаће упамћен као највећи мирнодопски егзодус једног народа у свијету. Срби су у рату одбрањена вјековна огњишта напустили и мирним путем кренули у дуге и неповратне колоне. Велики број породица одлучио је да се овдје заустави и спусти тешке кофере, закопа нове темеље и започне стварање новог града, Српског Сарајева на голој ледини. Ови храбри људи пуни снаге, воље и ентузијазма изградили су наш град, наше Источно Сарајево у које су добродошли сви грађани“, рекао је Катић Срни.

Он је рекао да бронзану скулптуру, која ће бити постављена на Тргу Републике Србије, представљају чланови породице у загрљају, чија тијела се рукама преклапају.

„Отац, мајка и три дјетета различитих узраста симболизују ново рађање, нови дом, нову ширу заједницу, стварање града“, појаснио је и навео да уговорена вриједност радова износи 268.926 КМ без ПДВ-а, а рок извођења је 270 дана.

Катић је рекао да ће скулптура бити висока 3,4 метра и широка 1,7 метара, те додао да је укупна висина споменика са каменим сједалним дијелом 3,8 метара.

/Срна/