ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Промовисана епска пјесма „Егзодус сарајевских Срба 1996“

87

Епску пјесму „Егзодус сарајевских Срба 1996“, аутора Николе Никчевића, синоћ су у Источном Сарајеву премијерно извели народни гуслари Василије Ђондовић, протојереј-ставрофор Миљан Рађеновић, Стефан Савић и Немања Цуровић.

Предсједник Удружења гуслара и епских пјесника Републике Српске Зоран Ребриновић рекао је да овом пјесмом обиљежавају 28 година од страшног егзодуса сарајевских Срба из Илијаша, Вогошће, Рајловца, Илиџе, Хаџића и околних насеља који су у кратком року морали напустити своја одбрањена вјековна огњишта.

Ребриновић је рекао да је порука пјесме да се не заборави напуштено огњиште, као и да се настави гајити успомена на тешка времена коју су сарајевски Срби преживјели.

Он је истакао да дио пјесме говори о томе колико је тешко бити избјеглица без обзира колико се ко трудио и колико је ко стекао, јер се завичај не заборавља, у којем је дух остао, а понесена је само туга.

Ребриновић је најавио и да ће у згради општине Источна Илиџа сутра у 18.00 часова бити промовисана и публикација „Реци ћаћи да тражи камион“, посвећена егзодусу сарајевских Срба.

У холу Културног центра Источно Ново Сарајево синоћ је представљена и изложба фотографија егзодуса сарајевских Срба.

Догађају је присуствовао и начелник Одјељења за општу управу Града Источно Сарајево Никола Вујичић.

/Срна -Град Источно Сарајево/

фото: Културни центар Источно Ново Сарајево