ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Свечано отворено вјештачко језеро

395

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић и предсједник општине Никшић Марко Ковачевић данас су, симболичним пуштањем у рад линијске и плутајуће фонтане, свечано отворили вјештачко језеро у Источном Новом Сарајеву површине око 3.000 метара квадратних у чију је изградњу уложено 620.000 КМ.

Катић је новинарима рекао да му је драго што су бројни грађани дошли да увеличају званични завршетак радова започетих 2021. године.

„Изградња језера, али и све што смо већ урадили и што планирамо да реализујемо у наредном периоду, говори у прилог нашим жељама и плановима да постанемо најљепше мјесто за живот у Републици Српској. То се полако и остварује“, навео је Катић.

Он је апеловао на суграђане да чувају језеро и да дјецу уче о важности одговорног понашања према јавном добру.

Према његовим ријечима, о језеру ће бринути локално комунално предузеће „Рад“ чија је обавеза да свакодневно одржава његову чистоћу, купи отпатке и води рачуна о хемијској исправности воде.

„Ако испоштујемо све што је дефинисано пројектом сигурно ћемо имати уређено и чисто језеро“, навео је Катић.

Прије пуштања у рад фонтана, Катић и Ковачевић су у близини језера посадили дрво које ће симболизоват пријатељство ове двије локалне заједнице, које су данас званично потписале повељу о братимљењу.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Источно Ново Сарајево најурбанија општина у Источном Сарајеву, али да је убијеђен да ће и у осталим општинама бити сличних пројеката.

„Мислим да ће ово бити мјесто окупљања грађана свих општина из састава Источног Сарајева, али и из других дијелова републике Српске и цијеле БиХ. Ово је примјер другим локалним заједницама како треба оживјети концепт хуманог живљења. Није све у изградњи стамбених зграда и саобраћајница, треба то обогатити одређеним садржајима. Ово је генерално пројекат који даје нову димензију Источном Сарајеву“, нагласио је Ћосић.

Завршетком изградње језера употпуњен је парковски комплекс у овом дијелу општине јер се надовезује на недавно изграђени Парк великана, речено је Срни у општинској управи Источно Ново Сарајево.

Изградња вјештачког језера је јединствен пројекат у овом дијелу Републике Српске, јер је у центру урбанизоване зоне изграђено језеро уз које ће грађани моћи уживати и проводити слободно вријеме у шетњи и рекреацији.

Осим уређења вјештачког језера, у склопу регулационог плана „Центар три“ изграђена је и пјешачка стаза, постављен урбани мобилијар, извршено хортикултурно уређење локалитета, те постављена адекватна расвјета.

/Срна/