ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Француски хор одушевио публику

1575
ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 15. АВГУСТА /СРНА/ - Хор "Ла Тарантел" из Француске, извођењем француских пјесама насталих од шездесетих година прошлог вијека до данас, одушевио је вечерас посјетиоце Културног центра Источно Ново Сарајево.

Хор „La Tarantel“ из Француске, извођењем француских пјесама насталих од шездесетих година прошлог вијека до данас, одушевио је синоћ посјетиоце Културног центра Источно Ново Сарајево.
Публика је поздравила извођење пјесама познатих француских интерпретатора попут Едит Пјаф, Жо Дасена, Тома Дитрона, Жилбера Бекоа, Кристофа Мае и Заз, а посебно задовољство изазвала је чувена пјесма Драгана Стојнића „Била је тако лијепа“.

Организатор концерта Слободан Шоја, историчар и бивши амбасадор БиХ у Француској, каже да је француска шансона некада била веом популарна и на овим просторима, али да је полако почела да пада у заборав.

„Ово је дивна прилика да се бар накратко вратимо овој дивној музици. Овај концерт, као и синоћњи у Сарајеву, био је велика жеља свих чланова Хора `La Tarantel`“, рекао је Шоја Срни.

Предсједник Хора Силви Ружвје истакла је да је „La Tarantel“ плод ентузијазма и љубави према музици и француској шансони.

„Хор је основан 1983. године у граду Шампањол у Француској, у департману Жира, близу Швајцарске. Оснивачи су били музичари и педагози, као што су први диригент Фред Куше и пијаниста Мишел Понсо“, навела је она.

Према њеним ријечима, хор је у почетку бројао двадестак чланова који су се окупљали једном седмично да пјевају савремене француске пјесме у полифонијској четворогласној форми.

Ружвје наглашава да су погонска снага хора ритам, енергија, мелодије и емоције, тако да на сваком концерту хор настоји да подијели радост са својом публиком.

Хор „La Tarantel“, који је познат и по својим хуманитарним активностима, броји педесетак одраслих чланова, тридесетак младих и двадесеторо дјеце.

На репертоару хора су искључиво савремене француске пјесме, хармонизоване у четири гласа.

Партнер хора је француска хуманитарна организација „Мајке за мир“, која тежи да подстакне солидарност код људи да би била обезбијеђена материјална и морална помоћ женама и дјеци жртвама оружаних сукоба и да би се заштитила њихова права.