ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Изградња помоћног игралишта у близини средње школе

737

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и представник њемачке организације ГОПА у БиХ Ранко Маркуш потписали су данас уговор о удруживању финансијских средстава с циљем изградње помоћног спортског игралишта поред Средње школе „28. јуни“ у овој локалној заједници.

„Допринос општине у овом пројекту је 20.000 КМ, а ГОПА 30.000 КМ. Очекујемо да ћемо до априла или средине маја овај пројекат заједнички реализовати и да ћемо коначно ставити тачку на ову причу која је започета још 2014. године“, изјавио је Ћосић новинарима након потписивања споразума.

Он је подсјетио да је прије четири-пет година на овој локацији постављена челична конструкција за балон салу, у којој би средњошколцима било омогућено да имају часове физичког васпитања, додавши да се у томе није успјело због одређене врсте неспоразума, лошег квалитета конструкције.

„У међувремену, појавила се нова идеја, да уклонимо ову конструкцију и да на том мјесту направимо квалитетну подлогу, уредимо ограду, додамо одговарајуће реквизите и омогућимо средњошколцима да ту изводе наставу, а не у Парку Гаврило Принцип, као што је сада случај“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да би до јесени требало да буде завршена и нова спортска дворана, подсјетивши да већ постоји и спортска дворана „Славија“ коју ће средњошколци моћи да користе.

Маркуш је истакао да је 2018. године потписан меморандум са општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и градом Источно Сарајево с циљем ревитализације те балон сале која никад није добила употребну дозволу.

„Урађена су два елабората, два различита института су радила техничку процјену објекта и утврђено је да не испуњава стандарде да се у њему одвија настава физичког васпитања, односно да представља опасност за безбједност ученика“, истакао је Маркуш.

Он је истакао да је, након покушаја да се пронађе рјешење за овај објекат, договорено да је најоптималнија опција да се уклони и да се ту направи школски терен који ће бити кориштен за наставу физичког васпитања.

Маркуш је додао да ће убрзо бити расписан јавни позив за фирме које би биле потенцијали извођачи радова, те изразио наду да ће у року од два мјесеца игралиште бити завршено.

Са састанка је поручено да се потписаним уговором успостављају оквирни механизми сарадње и обавезе између институција и организација потписница вођени заједничким циљевима на реализацији овог пројекта, чиме се завршавају раније започете активности на развоју социјалног предузетништва у Источном Новом Сарајеву.

/Срна/