ПРЕДСТАВЉЕН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЈЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

957

Развојна агенција Републике Српске данас је у Источном Сарајеву представила јавни позив за додјелу бесповратних средстава пословним субјектима који имају иновативне пословне идеје, производе или услуге које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.

Представник ове агенције Марко Какућа рекао је да су грант средства обезбијеђена кроз програм „Изазов за промјену“ који спроводе Развојна агенција Републике Српске и Сарајевска регионална развојна агенција /Серда/, а финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

Он је појаснио да регистровани субјекти који пословну дјелатност обављају од шест до 24 мјесеца спадају у категорију стартап компанија које могу да конкуришу за грант средства до 10.000 евра, а да зреле компаније које послују дуже од 24 мјесеца могу да конкуришу за средства од 30.000 евра, с тим што је минимално учешће апликанта 50 одсто.

Какућа је нагласио да су до сада била четири јавна позива у којима је финансирано 110 пројеката у БиХ и да је још 38 у процесу потписивања, те да је највеће интересовање било за прерађивачку индустрију, пољопривреду и информационе технологије.

„Укупна реалокација средстава из програма `Изазови за промјену` износи око 3,3 милиона евра, док је укупна инвестиција пројеката око 10 милиона евра“, рекао је Какућа. Он се нада да су пословни субјекти са подручја Сарајевско-романијске регије добили све релевантне информације и да ће успјешно аплицирати за ова средства.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић истакла је да је ово пети расписани јавни позив у оквиру програма „Изазов за промјену“, те да је ова агенција и у четири претходна позива били техничка подршка привредним субјектима са подручја града.

„У претходна четири позива прошло је шест пројеката са територије града укупне инвестиције око 238.000 евра, од чега је око 130.000 евра грант средстава“, истакла је Пандуревићева и позвала привредне субјекте са подручја града да аплицирају за ова грант средства.

Директор Женског интерактивног руралног центра Источно Ново Сарајево Милена Регоје најавила је да ће ова центар са другим женским организацијама из регије аплицирати за пројекат подршке женском предузетништву када је ријеч о ручним радовима на начин да се од њих креира један туристички производ.

Она је истакла да ће тај пројекат имати двије компоненте – стварање туристичког производа и заштита културне баштине жена са ове регије путем Унеска.

/Срна/