ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Потписан уговор за набавку опреме за 29 пчелара

1090

У Источном Новом Сарајеву данас је потписан споразум којим се омогућава подршка за 29 пчелара у набавци нових кошница, чија је укупна вриједност 45.000 КМ.

Споразум су потписали начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Аграрног фонда града Источно Сарајево и Удружења пчелара „Рој“.

Ћосић је појаснио да ће општина обезбиједити 20 одсто средстава, Аграрни фонд града Источно Сарајево десет одсто, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске 40 одсто, а преосталих 30 одсто пчелари.

Он је новинарима након потписивања рекао да се додјела кошница очекује крајем марта, најкасније априла, као и да се током године очекује још један круг помоћи за одређени број пчелара.

Ћосић је изразио задовољство чињеницом да се одмах на почетку године креће са активностима које се односе на развијање пољопривредне производње на подручју ове локалне заједнице, а тим прије, јер постоји више партнера у свему томе, што како каже, гарантује боље резултате.

Он је напоменуо да је Министарство прије годину дана писало пословни план Међународном фонду за пољопривредни развој /ИФАД/, који им је одобрио пројекат који подразумијева трогодишњи период јачања пчеларске производње на подручју општине Источно Ново Сарајево кроз повећање броја корисника, јачања капацитета удружења које би требало да прерасте у задругу, те изградњу инфрастаруктурних капацитета и набавку нових кошница.

Драган Бејатовић из Министарства пољопривреде, шумарстава и водопривреде Републике Српске – Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Соколац, истакао је да се у оквиру пројекта развоја конкуретности у руралним подручјима које спроводи ово министарство почиње са реализацијом пословног плана – Организовани узгој пчела у општини Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Он је додао да је циљ пословног плана унапређење пчеларске производње у овим општинама, као и омасовљавање производње, али и побољшање животних услова пчелара почетника и оних који имају мањи број пчелињих друштава.

У оквиру овог пословног плана предвиђена је додјела двије врсте почетног пакета – набавка опреме за удружење и изградња објекта за удружење.

Он је додао да вриједност пословног плана око 690.000 КМ, а кроз овај пројекат требало би да буде укључено нових 120 пчелара.

Предсједник Удружења пчелара „Рој“ Источно Сарајево Драгомир Драгичевић изразио је наду да ће се реализацијом овог пројекта постићи добри резултати.

„Циљ нам је да у року три, четири године имамо око 100 пчелара. С обзиром на то да смо ми удружење у развоју, имамо свега десетак пчелара који имају више од 50 кошница, а остало су мањи пчелари и почетници“, рекао је Драгичевић, додајући да сада имају 65 чланова.

Драгичевић је додао да су чланови Удружења пчелари из Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.

Вршилац дужности директора Аграрног фонда Источно Сарајево Ивана Новаковић истакла је да је пчеларство важна грана пољопривредне производње на овом подручју, чији значај су препознали те изразила наду да ће и у наредном периоду бити у могућности да помогну пчеларима.

 

/Срна/