ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Промовисана збирка пјесама „Сјетовање“ Недељка Зеленовића

1159

У Културном центру Источно Ново Сарајево одржана је промоција збирке пјесама „Сјетовање“, у којој аутор Недељко Зеленовић настоји да језичким финесама оживи неке старе изразе и ријечи које су у поезији веома пожељне.
„Настојим да насјетујем младе нараштаје да чувају свој језик, а старије да подсјетим да и они могу дати допринос очувању српског језика. То је највеће благо које човјек има“, рекао је Зеленовић Срни након синоћње промоције збирке „Сјетовање“, коју је објавила Издавачка кућа „Бесједа“ из Бањалуке.

Он је додао да акценат ставља на Херцеговину, јер, како каже, није случајно да је Вук Караџић као основу савременог српског језика узео херцеговачки српски језик.

Рецензент књиге Јадранка Регоје рекла је да Зеленовић у овој, више него у претходним збиркама, чува и његује богату ризницу старих израза, додајући мноштво сопствених необичних кованица.

Јадранка Регоје, која је и професор српског језика, сматра да ће „Сјетовање“ бити још једно пјесничко остварење које ће квалитетом бити убрајано у корпус дјела савремених српских пјесника, али да ће бити и научно интересантно лингвистима.

Недељко Зеленовић рођен је 1958. године у селу Брђани код Коњица. Дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву, Одсјек славистика. Осим поезијом, прозом и књижевном критиком, бави се и новинарством.

Прву збирку пјесама „Сецирање душе“ објавио је 1996. године, а након тога, још 15 збирки пјесама за дјецу и одрасле, монографију, приче, двије књиге књижевне критике, монодраму, текст за позоришну представу за дјецу и друго.