ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Сутра концерт Хора Ла Тарантел

1341

У Културном центру Источно Ново Сарајево, сутра ће бити одржан концерт Хора Ла Тарантел са почетком од 19,30 часова.

Хор Ла Тарантел (La Tarentelle) основан је 1983. године у граду Шампањол у Француској, у департману Жира (Jura), близу Швајцарске. Оснивачи су страствени музичари и педагози, као што су први диригент Фред Куше и пијаниста Мишел Понсо.

У почетку, хор је бројао двадестак особа који су окупљали једном седмично да пјевају савремене француске пјесме у полифонијској четверогласној форми.

Популарност хора брзо је расла, као и њихов број. Одраслима су се прво придружили млади људи, а потом и дјеца. Ове три генерације хориста имају одвојене пробе, али на сцени дијеле радост пјевања са осталим групама.

У више од три деценије постојања промијенило се више људи на челу хора. Прва предсједница била је Арлет Депјер, а садашња је Силви Ружбиф.

Вишегодишња диригентица хора Мари-Пјер Баји опрашта се од хора (у којем је од 1995. године) на сарајевској турнеји, а у септембру је мијења млада Марин Жубер.
Погонска снага хора су ритам, енергија, мелодије и емоције. На сваком концерту хор се труди да подијели радост са својм публиком.

У Босни и Херцеговини ће тако извести једну популарну француску пјесму коју изводи Драган Стојнић.
Репертоар хора су углавном француске пјесме од шездесетих година прошлог вијека до данас.

У хору се повезују Едит Пјаф и Заз, Жо Дасен и Тома Дитрон, Жилбер Беко и Кристоф Мае.
Хор је познат и по својим хуманитарним активностима у корист разних удружења и институција.