ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Три комунална предузећа пословала позитивно, „Рад“ у фази опоравка

1244

Три од четири комунална предузећа чији је власник општина Источно Ново Сарајево у овој години пословала су позитивно, док је Комунално предузеће „Рад“ у фази опоравка, изјавио је данас начелник ове општине Љубиша Ћосић.
Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је данас извјештај начелника општине о раду четири комунална предузећа чији је власник општина – „Водовод и канализација“, „Топлана“, Комунално предузеће за погребну дјелатност „Свети Марко“, те Комунално предузеће „Рад“.

Према Ћосићевим ријечима, сва четири предузећа у односу на претходну годину функционишу успјешније мјерено финансијским показатељима.

„Позитивно су пословали `Водовод и канализација`, која је наше најстабилније предузеће, `Топлана`, иако је изложена сталном притиску због цијене мазута и којој предстоје значајни инвестициони подухвати, те `Свети Марко`, који ове године уз подршку општине реализује инвестицију проширења површина за сахрањивање“, прецизирао је Ћосић.

Истичући да и Комунално предузеће „Рад“ тежи да послује позитивно, Ћосић је подсјетио да су на пословање овог предузећа посљедњих година утицали губитак тржишта на Источној Илиџи и у Трнову, као и губитак депоније у Трнову, што је довело до прекобројног броја радника.

„Посљедње двије-три године ово предузеће послује негативно, али је у фази опоравка“, рекао је Ћосић и додао да законска рјешења намећу да се приступи изради регионалне депоније.

Начелник Источног Новог Сарајева увјерен је да ће комунална предузећа у власништу општине и у будућности добро пословати и ширити се, а као гаранцију за то навео је константан пораст броја становника и правних лица у Источном Новом Сарајеву.

Ћосић је навео да су одборници у Скупштини општине данас подржали одлуку о братимљењу Источног Новог Сарајева са општином Блаце у Србији.

„Ово је четврта братска општина након Чукарице, Уба и Крупња“, прецизирао је Ћосић.

Он је навео да је у будућем пословном дијелу спортске дворане у Источном Новом Сарајеву планиран простор у којем ће општине Уб и Блаце, познате по мљекарству, те производњи и преради воћа и поврћа, моћи да представе своје производе, а све како би се по узору на њих на овом подручју развијала ова привредна грана.

Начелник Источног Новог Сарајева посебно је задовољан што су одборници и власти и опозиције јединствено гласали о тачкама битним за развој ове локалне заједнице и најављује да би у октобру требало да буде усвојен средњорочни план капиталних инвестиција на подручју општине за период 2019-2023.

„Позвали смо грађане, привреднике, невладин и спортски сектор да делегирају инвестиције за које сматрају да су капиталне на подручју општине“, рекао је Ћосић.

Директор „Топлане“ Бојан Лубура изјавио је да ово предузеће спремно очекује сљедећу сезону гријања.

„Урађен је ремонт котловнице и проведено 500 метара вреловода“, рекао је Лубура и најавио пилот пројекат уградње калориметара у нове стамбене јединице.
/Срна/