ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- У сриједу промоција књиге и филма „Душу нису убили“

1337

Матична библиотека Источно Сарајево и Културни центар Источно Ново Сарајево организоваће у сриједу, 21. фебруара, промоцију књиге и филма „Душу нису убили“ аутора Мире Лолић Мочевић.
Књига и филм су дио пројекта који се састоји од истоименог документарног филма који је настао у продукцији РТРС-а, књиге свједочења „Душу нису убили“, те историографске монографије „Затирање Срба у БиХ у 20. вијеку“ аутора доцента Драге Мастиловића, саопштено је из Матичне библиотеке.

Први пут на једном мјесту о страдању српских цивила у БиХ у свим ратовима у 20. вијеку говоре очевици, страдалници, потомци и историографска грађа.

Екипа документарног филма са историчаром Драгом Мастиловићем пролази кроз БиХ и преноси историјске податке, снима просторе најмасовнијих страдања, биљежећи у каквом су стању спомен-простори.

О оном што се на тим просторима дешавало, свједочиле су жртве из посљедња два рата и потомци страдалих из Великог рата.

„Коме је сметао српски православни народ у БиХ који тамо живи најмање од деветог вијека /првог писаног извора/? Када, за кога је и гдје основан први концентрациони логор у Европи, колико је Срба ушло у 20. вијеку у БиХ, а колико изашло? Зашто су Сарајево и Сребреница симболи српског нестајања и зашто нема правде у БиХ“, само су нека од питања на која су аутори покушали пронаћи одговор, наведено је у саопштењу.

Документарни филм рађен је у копродукцији РТРС-а и Удружења српско-руски мост под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, а књиге су објављене под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије и свесрдну подршку у изради филма ВДХ групе из Минхена.

Промоција књиге и филма „Душу нису убили“ у Културном центру Источно Ново Сарајево почеће у 19.00 часова.

 

 

/Срна/