ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Уговори о додјели бесповратних средстава привредницима

1045

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић потписао је данас са 44 привредника из ове општине уговоре о додјели укупно 68.000 КМ бесповратних средстава за развој привреде.
Ћосић је рекао новинарима након потписивања уговора да се овај програм реализује од 2013. године, да је показао позитивне ефекте на привреду општине и корисницима помогао да стабилизују посао.

Он је навео да је ове године привредницима одобраван износ од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

„Ове године за ту намјену било је предвиђено 50.000 КМ, али смо, одлуком Скупштине, преусмјерили средства преостала од програма стимулисања пољопривреде и са 68.000 КМ подржали све кандидате који су испуњавали прописане критеријуме“, прецизирао је Ћосић.

Он је подсјетио да је у буџету општине ове године за подстицаје развоја привреде и пољопривреде издвојено 100.000 КМ, а дио који се односи на пољопривреду већ је реализован.

„Сматрам да смо једна од ријетких локалних заједница која у континуитету реализује ову врсту подршке. Оно што, нажалост, не можемо да урадимо, јесте да повећамо износ“, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да се, ипак, узимајући у обзир стално отворени позив за подршку од 2.000 КМ сваком новом радном мјесту на бази пријаве и са 4.000 КМ радном мјесту са високом стручном спремом, сваке године бизнис у општини Источно Ново Сарајево подржава са 150.000 КМ до 200.000 КМ.

Срђан Јеремић, власник фирме „Јеремић“, која се бави паркетарским радовима и полагањем и обрадом дрвених подова, рекао је да му је општина одобрила 2.000 КМ за набавку „пик-ап“ возила.

Он је истакао да је овај програм веома значајан за мале занатске радње и фирме које добијеним средствима могу да унаприједе пословање.

„Ја као ратни војни инвалид добијам помоћ и од Фонда за професионалну рехабилитацију инвалида Републике Српске, који на разне начине стимулише запошљавање лица са инвалидитетом, и морам нагласити да је општина Источно Ново Сарајево редовно финансијски пратила све пројекте који је овај фонд покретао“, рекао је Јеремић.
/Срна/