ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО ПОСЈЕТИЛА ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ЈЕРУСАЛЕМА

932

Представници Градске управе Источно Сарајево угостили су данас делегацију организација цивилног друштва и невладиног сектора из Израела и Палестине, који бораве у студијској посјети Босни и Херцеговини.

Разлог посјете мјешовите изаелско-палестинске делегације, из организација са сједиштем у Јерусалему, јесте упознавање са ситуацијом у Источном Сарајеву и Сарајеву, односно, функционисањем постконфликтног друштва у градовима који су били захваћени ратним сукобима, како би одређена искуства могли да пренесу и примијене у својим државама.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић упознао је госте из Јерусалема о историјату и настанку Источног Сарајева, наглашавајући да је овај град настао као посљедица ратних дешавања на овом подручју и слободне воље српског народа који је живио у предратним сарајевским општинама. Вучетић је појаснио надлежности и дјелокруг рада Града Источно Сарајево, прецизирајући да је град Источно Сарајево састављен од шест општина  које функционишу по законима Републике Српске.

„Кад је ријеч о сарадњи са градом Сарајево, она обухвата само области у којима имамо заједнички интерес, а то се, првенствено, односи на сарадњу у области спорта и туризма, те одређен ниво сарадње у областима инфраструктуре и комуналних услуга“, рекао је Вучетић.

„Градови Источно Сарајево и Сарајево недавно су реализовали заједнички пројекат Европске омладинске олимпијаде – EYOF 2019, који је био изузетно значајан и за наш град у смислу промоције туристичких потенцијала и афирмације нашег града“, рекао је Вучетић.

Вучетић је нагласио да се грађани Сарајева несметано крећу у Источном Сарајеву, те да се фреквенција становништва између два града свакодневно одвија из економских, пословних, образовних и других разлога.

Гости из Јерусалема захвалили су на гостопримству и истакли да су током данашњег састанка сазнали много о Србима и Источном Сарајеву, што до сада нису имали прилику да чују.

Данашњем састанку присуствовали су предсједник Скупштине града Мирослав Лучић и шеф кабинета градоначелника Огњен Југовић.