ВИШКОВИЋ: ВЛАДА БРИНЕ О РАВНОМЈЕРНОМ РАЗВОЈУ И УЛАГАЊУ У СВЕ ДИЈЕЛОВЕ СРПСКЕ

417

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је Влада снажно опредијељена да континуирано обезбиједи равомјеран развој свих локалних заједница у Републици, а то важи и за стварање могућности за улагања, као домаћих, тако и страних инвеститора.

„Снажно смо опредијељени да обезбиједимо улагање у Републику Српске и домаћих и страних инвеститора. Наравно, све у складу са позитивним законима у Републици Српској“, рекао је Вишковић новинарима послије састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и начелницима општина у саставу Источног Сарајева.

Он је подсјетио на велика улагања са нивоа Републике у град Источно Сарајево у областима развоја високог образовања, туризма, Јахорине, путне инфраструктуре и друго, што ће бити настављено и убудуће, и то виду додјеле 20 милиона КМ локалним заједницама широм Републике Српске.

Према његовим ријечима, Влада је обезбиједила услове за расподјелу тог новца, на начин да унапријед буду осујећени сви евентуални покушаји злоупотребе тог новца, или утрошак у неке друге намјене, мимо ставова Владе.

„Влада је установила приоритете за те пројекте, а ради се о секторима водоснабдијевања, изградње индустријских зона, као и инфраструктурних пројеката који иду у правцу задовољавања интерес и потреба грађана у нашим локалним заједницама“, нагласио је премијер Српске.

Овдје, истиче Вишковић, нема политике, са нама су данас и начелници који нису у владајућој коалицији који представљају грађане, и ми ћемо пратити и подржати развој и тих локалних заједница.

Вишковић је појаснио да је Влада одобрила 20 милиона КМ помоћи, а да су са терена стигли захтјеви „тешки“ скоро 50 милиона КМ.

„Већ сутра можемо плаћати фактуре пројеката који су већ у току реализација, попут пројекта завршетка изградње зграде позоришта у Источном Новом Сарајеву, а отворени смо за све нове идеје и конкретне пројекте, као што је ургентно рјешавање проблема у вези са водоснабдијевањем Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, општина гдје је у току интензивна изградња“, навео је премијер Српске.

Он је нагласио да се Влада Републике Српске неће овдје зауставити, него ће наставити да подржава равномјеран развој свих локалних заједница у Републици.

„Уколико на било који начин буде доведена у питање реализација тих 20 милиона КМ, Влада ће пронаћи брзо и ефикасно рјешење, а могуће је да тај износ буде и повећан, укључујући и општине у Федерацији БиХ гдје жћиви већинско српско становништво“, рекао је Вишковић.

Одговарајући на новинарско питање о одређеним инвестицијама на Јахорини /хотел „Партизан“/ и начину утрошка средстава и избора извођача радова, Вишковић је рекао да сматра да је боље руиниране објекте спасити од пропадања, него да их неко по малој цијени приватизује и онда заради велики новац, мимо званичних институција.

Према његовим ријечима, реконструкција и санација хотела „Рајска долина“ одличан је и квалитетан пројекат, а цијена овог реномираног објекта расте из дана у дан.

„Ако некад неко процијени да нам то не треба, нека изволе и нека их продају…“, поручио је Вишковић.

/Срна/