ДОГОВОРЕНА ЧВРШЋА САРАДЊА ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ СРПСКЕ И ИЗРАЕЛА

352

У наредном периоду биће потписан меморандум о сарадњи Савеза општина и градова Републике Српске и Федерације локалних власти Израела, договорено је данас у Бијељини током посјете израелске делегације овом савезу.

Предсједник Савеза општина и градова Српске Љубиша Ћосић рекао је да је посјета израелске делегације веома значајна и истакао да ће меморандум бити потписан да би било побратимљено још градова и општина, те отворена сарадња у области спорта, културе, невладиног сектора, јавне управе и свега што може да повеже народе.

Ћосић је рекао новинарима, након састанка са израелском делегацијом, да је снажна повезаност израелског и српског народа, те подсјетио на заједничко страдавање у Другом свјетском рату ових народа, који су се, како је истакао, подигли и направили своје државе.

Он је нагласио да је градоначелник Модина Хаим Бивас, који је и предсједник Федерације локалних власти Израела, истински пријатељ Републике Српске и да је већ 12. пут у Српској.

„Први пут смо му домаћини ми, као Савез општина и градова, као и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић“, навео је Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева.

Бивас је рекао да је циљ Федерације којом предсједава успостављање чврсте сарадње са Савезом општина и градова Републике Српске.

Он је истакао да је за Израел Република Српска велики пријатељ, те да је данашњи сусрет још једна прилика за подизање сарадње на виши ниво, на обострану корист.

„У наредном периоду циљ је да се сарадња предузећа и компанија успоставља и побољша ради јачања наших односа, те конкретизовања кроз неке пројекте. У октобру ће бити организована Међународна конференција у Израелу гдје ће гост бити Савез општина и градова Републике Српске, али и делегација Српске“, рекао је Бивас и додао да ће тој конференцији присуствовати и представници Америке, Блиског истока, Европе.

Он је подсјетио да је братимљење Модина и Бањалуке почело прије 11 година.

„Наше пријатељство траје већ 11 година и оно је изњедрило неколико различитих делегација из Израела студената, спортиста, политичара … у Републику Српску“, рекао је Бивас.

Бивас, кога је 2016. године предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао Орденом части са златним зрацима, због пријатељских односа Српске и Израела, нагласио је да је намјера Израела да ово пријатељство подигне на виши ниво и неку врсту братимљења и са другим градовима.

Потпредсједник Савеза и општина Републике Српске Љубиша Петровић истакао је да Српску и Израел веже много тога.

„На састанку са израелском делегацијом предочили смо гостима да ми на Савез гледамо као на малу владу гдје можемо да искажемо све предности једне од јединица локалне самоуправе у Републици Српској, те да предочимо изазове са којима се суочавамо, да преписујемо оно што се показало као добро у пракси и да избјегавамо оно што је лоше“, рекао је Петровић.

У оквиру боравка у Бијељини гости су посјетили и Музеј Семберије, те погледали електронску поставку изложбе „Јевреји у Бијељини“, као и Јеврејско гробље у Бијељини, на чијој инфраструктури се, према ријечима Петровића, у наредном периоду треба радити.

Након боравка у Бијељини, гости из Израела одлазе за Бањалуку, гдје је протоколом предвиђено неколико активности и догађаја.

/Срна/