ЗА ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ У ОВОЈ ГОДИНИ ИЗДВОЈЕНО 320.000 КМ

558

Градска управа Источно Сарајево издвојила је у овој години 320.000 КМ за субвенционисање нерентабилних аутобуских линија на подручју града, што је за 50.000 КМ више него у претходној години, а радићемо и на томе да, у договору са аутопревозницима, уведемо јединствену аутобуску карту у градском саобраћају, рекао је в.д. начелника Одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено-комуналне послове Обрад Ковач.

„Имали смо намјеру да током ове године успоставимо јединствену аутобуску карту која би важила код свих превозника, тако да би грађани који користе градски превоз могли да мјесечну карту коју су купили код једног превозника, по потреби, користе и код другог превозника. Због наглог поскупљења горива, тај проблем нисмо успјели да ријешимо у овој години. Међутим, нећемо одустати од те идеје и то ће, вјероватно, бити наш приоритет у наредном периоду“, истакао је Ковач.

Он је нагласио да се, након издвајања додатних 50.000 КМ у овој години, већ осјети одређен напредак у области јавног градског превоза, али да свака активност у вези са побољшањем квалитета градског превоза захтијева издвајање додатних средстава из буџета.

„Источно Сарајево заслужује да има квалитетан, уређен градски превоз. Сматрамо да превоз добро функционише у већим градским срединама, гдје постоји и реална потреба за већим бројем линија, али проблем представљају мала, рурална подручја, у којима су, због само једног или два путника који користе јавни превоз, аутобуске линије неодрживе“, истакао је Ковач.

Ковач каже да, посљедњих година, све мање путника користи јавни превоз, те да се аутобусима превозе искључиво ученици, што представља највећи проблем у организацији градског саобраћаја.

„Сваке године вршимо усклађивање редова вожње аутобуских линија на подручју града, а у том поступку могу да учествују сви заинтересовани превозници града, који имају одговарајуће важеће лиценце за обављање јавног линијског превоза. Аутопревозници тада могу да искажу интерес за одређене линије, увођење додатних или укидање неисплативих линија за које нема интересовања путника или реалне потребе“, рекао је Ковач, додајући да о овом поступку грађани буду благовремено обавијештени.

/Град Источно Сарајево/