ЗНАЧАЈАН НАПРЕДАК НА „ВЕБОМАТРИКС“ РАНГ-ЛИСТИ

316

Универзитет у Источном Сарајеву напредовао је за 190 мјеста на свјетској „Вебометрикс“ ранг-листи универзитета и сада се налази међу првих 10 одсто универзитета у свијету.

Према најновијем извјештају, Универзитет у Источном Сарајеву тренутно се налази на 3.005. мјесту у свијету, а у Европи на високом 980. мјесту, саопштено је из ове високообразовне институције.

Ово је најбоља позиција коју је Универзитет остварио на „Вебометрикс“ ранг-листи од када је први пут уврштен, посебно када се узме у обзир да рангирање обухвата више од 31.000 универзитета из више од 200 земаља.

У саопштењу се истиче да је побољшање позиције Универзитета резултат велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника, посебно у области науке и истраживања.

„Вебометрикс“ је свјетски призната ранг-листа универзитета коју два пута годишње ажурира „Сајберметрикс“ лабораторија која ради при државном Шпанском националном истраживачком савјету, а први пут је спроведено 2004. године и од тада се спроводи два пута годишње.

Приликом рангирања у обзир се узимају три индикатора: видљивост универзитета /50 одсто ранга односи се на број екстерних линкова универзитета/, отвореност /10 одсто ранга односи се на цитираност истраживача/ и изврсност у научноистраживачком раду /40 одсто односи се на цитираност научноистраживачких радова/.

Први на листи у свијету су Универзитет Харвард, Универзитет Стенфорд и Масачусетски институт за технологију, док у Европи листу предводе Универзитет Оксфорд, Кембриџ и Универзитетски колеџ у Лондону.

/Срна/