ИЗАБРАНИ ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ ПАЛЕ ЗА ТАКМИЧЕЊЕ „РИТАМ ЕВРОПЕ“, ДАНАС АУДИЦИЈА У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

357

Општину Пале на великом дјечијем музичком такмичењу „Ритам Европе“ представљаће Софија Кусмук са плесном групом коју чине: Анђела Ждрале, Хелена Ћосић, Лана Пољаковић, Михаила Ковачевић и Тара Благојевић, одлучено је на аудицији која је синоћ одржана у сали Културног центра Пале. Организатори такмичења кажу да је ово најбројнија екипа до сада, јер је било веома тешко изабрати најбоље.

Милан Милинковић, главни кореограф „Ритма Европе“, који је и сам учествовао у овом такмичењу, када је прије три године први пут организовано у Источном Сарајеву, каже да је аудиција на Палама за њега била најтежа од свих до сада одржаних аудиција, јер су сви пријављени кандидати изузетно талентовани.

Милинковић каже да је у претходном периоду организовано 18 аудиција широм Републике Српске, те да предстоје аудиције у Источном Новом Сарајеву и Калиновику. Према његовим ријечима, ове године уведене су новине кад је ријеч о припремама за финално вече.

„Такмичари више неће морати да обилазе општине и градове током припрема за такмичење, као што се радило до сада, него  ће сви заједно да дођу у камп који се организује у граду прошлогодишњег побједника, а то је Градишка. Ту ће се дјеца окупљати три пута по три дана, гдје ће вјежбати са менторима, музичком групом Клон, коју предводи Немања Антонић, који је направио евровизијски хит Локо Локо за групу Хјурикејн, као и бројне музичке хитове познатих пјевача“, појаснио је Милинковић, додајући да ће он са такмичарима осмислити и вјежбати плесну кореографију.

Милинковић је додао да ће такмичари на камповима имати обезбијеђен превоз, смјештај и храну, те да неће имати никаквих финансијских обавеза, јер општине и градови учествују у суфинансирању трошкова.

Према његовим ријечима, такмичење ће сљедеће године бити одржано у граду, односно, општини која побиједи ове године, а у том граду ће бити одржани и кампови.

„Новина је и то да да се побједник бира на основу 50 одсто гласова публике, односно СМС гласова, а 25 одсто гласова стручног жирија Ритма Европе и 25 одсто гласова жирија градова учесника“, нагласио је Милинковић и додао да побједничка екипа путује у земљу коју је представљала на такмичењу.

Милинковић је најавио и интернационално такмичење, које би требало да буде одржано у Зрењанину, након што буде завршено такмичење за Србију, на којем ће учествовати  домаћини овогодишњег такмичења, као и четири првопласиране екипе из Србије, Српске, Сјеверне Македоније и Црне Горе.

У највећем европском дјечијем музичком такмичењу ове врсте, „Ритму Европе“, ове године учествује чак 20 општина и градова из Републике Српске, а дио овог такмичења су и општине Источног Сарајева – Пале и Источно Ново Сарајево.

Аудиција за дјецу из Источног Новог Сарајева биће одржана у Културном центру Источно Ново Сарајево у четвртак, 30. марта, у 11.00 часова.