ИЗГРАДЊОМ СТУДЕНТСКОГ ДОМА, МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ И РЕКТОРАТА ГРАД ДОБИЈА НОВУ ПЕРСПЕКТИВУ

429

Град Источно Сарајево ће реализацијом пројеката изградње студентског дома у Лукавици, зграде Музиче академије и Рекората добити нову перспективу и изглед, изјавио је данас министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Обраћајући се новинарима након састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем, Рајчевић је рекао да се Влада Српске радује сваком новом пројекту који иницирају становници града Источно Сарајево и који ће допринијети његовој репрезентативнсти.

„Влада Републике Српске ће радити на реализацији свих тих пројеката уз, наравно, претходно обезбјеђивање свих финансијских и логистичких предуслова да се тако нешто догоди“, рекао је Рајчевић, изразивши очекивање да ће ова година бити велико градилиште за ове инфрастукурне радове које град Источно Сарајево заслужује.

Он је нагласио да Источно Сарајево, као универзитетско сједиште и један од стубова носилаца интелектуалног, научног и привредног развоја регије, заслужује посебан интерЕс како ресорног министра, тако и Владе Републике Српске.

„Током данашњег сусрета размијенили смо информације о стању не само на подручју града Источно Сарајево него и читавој регији са аспекта оног што својом дјелатношћу покрива Министарство, а то се прије свега односи на положај статус и дјеловање универзитета“, рекао је Рајчевић.

Оне је навео да су га домаћини током сусрета информисали шта се дешава у Источном Сарајеву с посебним освртом на Универзитет.

„Могу да искажем задовољство са аспекта оног што је донио нови Закон о високом образовању, а то је повећан број студената који смо имали уписан у текућој академској години“, рекао је Рајчевић.

Он је изразио наду да ће сходно реалним пројекцијама тренд повећаног броја уписаних студената бити настављен и у наредној академској години.

„Било је ријечи о новим идејама онога што Универзитет у Источном Сарајеву нуди по питању атрактивних судијских програма, које ћемо са нивоа Савјета за високо образовање да размотримо“, рекао је Рајчевић.

Ћосић је изразио захвалност министру Рајчевићу за посјету Градској управи током које су размотрене могућности унапређење стања у области високог образовања, првенствено у дијелу изградње потребне инфраструктуре за пружање бољих услова како за студенте тако и за рад високошколских установа на подручју града Источног Сарајева.

„Усагласили смо се да већину ствари које смо раније започели спроводимо заједно са свим партнерима, општинама Источно Ново Сарајево, Пале, Универзитетом у Источном Сарајеву због чега су састанку присуствовали и начелник Источног Новог Сарајева, те ректор Универзитета Милан Кулић“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да се данас током сусрета размотрене кључне активности попут изградње студентског центра, зграде Ректората и Музичке академије, те зграде Факутета физичке културе са припадајућим садржајима на Палама.

„Очекујемо да ће у овој година када су у питању активности Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске довести до тога да се на овим објектима почне радити, односно, почну градити. Суграђани често не виде ствари које се планирају и пројектују прије самог почетка радова, што су веома битне ствари, за шта имамо издвојена средства“, додао је Ћосић.

Он је додао да је Рајчевић, када је ријеч о подршци Универзитету у Источном Сарајево, свјестан значаја која имају оба јавна универзитета у различитим дијеловима Републике Српске.

Ћосић је још једном указао на значај који Универзит у Источном Сарајеву има на ниво развијеност града и општина које га чине.

/Срна/