ИЗЛОЖБА ИКОНОПИСА ПОВОДОМ 20 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА НА КОСОВУ

165

У Источном Сарајеву синоћ је отворена изложба иконописа „Да се не заборави“ поводом обиљежавања 20 година од погрома над Србима на Косову и Метохији на којој су представљени радови полазника школе иконописа – реплике икона и фресака цркве Богородице Љевишке из Призрена, која је симбол љепоте и опстанка.

Историчар умјетности и академски сликар који води школу иконописа при Православном центру за младе Горан Јанићијевић рекао је да се овом изложбом његује култура сјећања на погром над Србима 2004. године на Косову и Метохији.

„Осим страдања људи и хуманитарне катастрофе догодила се и културолошка катастрофа – атак на културно насљеђе које је уједно дио свјетске баштине под заштитом Унеска“, рекао је Јанићијевић новинарима.

Он је истакао да културно наслеђе на Космету представља темељ српског идентитета и културног бића.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је ова изложба организована поводом сјећања на трагичне догађаје, али да је она и прилика да се окупе људи који воде рачуна о свом насљеђу.

„Људи из иконописачког центра Свети Петар Сарајевски су дошли на идеју да заједно са градском управом једном изложбом обљеже 20 година од погрома Срба на Косову“, истакао је Ћосић.

Он је подсјетио да је дан раније обиљежено 28 година од егзодуса Срба из Сарајева, а да је јуче обиљежено 20 година од погрома Срба са Косова.

„Јасно је да сва та стремљења да се елиминшу Срби са својих вјековних огњишта нису случајна, него су плански организована у намјери да Србе збришу са њиховог вјековног простора, да нас сабију у неки мали неодрживи простор и да нас истовремено прикажу као негативце“, рекао је Ћосић.

Ћосић је напоменуо да су Срби и даље у Републици Српској, да су и даље на Косову, иако у малом броју и на малом простору.

„Српско биће на Косову и у Републици Српској и БиХ и даље живи и након што издржимо многа искушења, као што су била она прије 28 година, а и ова прије 20 година, показаћемо да на нашем вјековном простору можемо опстати, живјети, а истовремено не бити никоме пријетња и да ћемо се неких пријетњи ослободити на мирнодопски начин“, поручио је Ћосић.

Протојереј ставрофор и руководилац Центра за младе школе иконописа Младен Дробњак рекао је да је ова изложба у организацији града Источно Сарајево и Православног центра за младе Митрополије Дабробосанске, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, приређена поводом 20 година од погрома Срба на Косову и Метохји.

„Порука изложбе је да смо уз наш народ на Косову и Метохији и да желимо да српски народ и на Косову и Метохији и гдје год да је, опстане и живи у слободи“, поручио је Дробњак.

Полазник школе иконописања Катарина Цвијетић рекла је да је насликала икону Светог Арханђела Михаила, да се иконописом бави тек два мјесеца, али да то заиста воли.

„Волим да цртам, али цртање икона је много другачије и вјерујем да ћу радом схватити колико је то другачије, дубоко и да могу да се повежем са Богом“, рекла је Катарина.

Поставком радова полазника Школе иконописа при Православном центру за младе жели се указати на архитектонску, умјетничку и културолошку посебност задужбине једног од највећих градитеља храмова српског краља Милутина.

Богородица Љевишка једна је од многобројних светиња на Косову и Метохији које су биле изложене варварском уништавању током мартовског погрома 2004. године и представља симбол страдања српског народа, а њено обнављање враћа вјеру у опстанак Срба на том простору.

Уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома изложбу, која је отворена у холу Градске управе, организују град Источно Сарајево и Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“.

На отварању изложбе учествовао је хор Православног центра за младе и Музички састав „Спјев“ из Источног Сарајева.

/Срна/