ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ ЗА РАЗВОЈ И У НАРЕДНОЈ ГОДИНИ

654

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић најавио је да ће у 2022. години улагања у изузетно важне пројекте бити настављена, након што је у овој – првој години мандата, градска администрација у Граду и свим градским општинама, у сарадњи са Владом Републике Српске, у инфраструктуру уложила више од 3.300.000 КМ.

Ћосић је навео да градска администрација није правила разлику у односу према општинама у саставу града, без обзира која политичка опција је на власти у тим општинама те истакао да има изузетну сарадњу са институцијама власти Републике Српске.

Он је подсјетио да је за ову годину усвојен буџет од око 12 милиона КМ, након чега су била два ребаланса од око 15 милиона КМ, што је око 25 одсто више од првобитно планираног те истакао да је градска управа функционисала беспријекорно и без икаквих ометања.

„Имамо успјешну годину иза нас“ ,оцијенио је Ћосић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву и додао да је све што је било вишка у буџету усмјерено ка екстерним корисницима чиме је показана присутност градске управе у њеним организационим цјелинама.

Он је истакао да је градска управа потпуно отворена према свим нивоима власти и да је више од половине министара, чак њих десет, посјетило град као и предсједница Републике Српске, предсједник Владе и српски члан Предсједништва БиХ те да је сарадња била беспријекорна.

„Када је ријеч о планираним пројектима, треба истаћи тунелско повезивање Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе са Палама“, рекао је Ћосић и додао да је остварен контакт са кинеском компанијом „Сине хирдо“ која је заинтересована за овај пројекат те би се у наредној години могло очекивати потписивање уговора о изградњи.

Ћосић је нагласио да је ово пројекат од највеће важности за Источно Сарајево и остале дијелове Републике Српске, БиХ и регије.

Он је додао да је посредством Аграрног фонда у пољопривреду ове године уложено дупло више средстава него годину раније, да су подршку добиле и институције културе, спорта, невладиног сектора, вјерске заједнице.

Ћосић је навео да је ове године први пут одржана петодневна манифестација Дани Источног Сарајева и да се нада да ће она постати традиционална.

Он је истакао да ће овај град знатну пажњу посветити култури сјећања и памћења и да ће се у планираном пројекту сабрати страдања цивила на овом подручју у 20. вијеку.

„Милион конвертибилних марака биће уложено у пројекат изградње спомен-комплекса посвећеног српским цивилима страдалим у 20. вијеку који ће бити на локалитету Парка Сунце“, рекао је Ћосић и додао да је идејни пројекат завршен те да очекује да ће овај пројекат бити завршен у идућој години.

Он је додао да су два стуба Источног Сарајева – Универзитет и болница „Србија“, да је сарадња са овим институцијама унапријеђена и биће настављена.

Ћосић је навео да је један од значајних пројеката Источног Сарајева Парк природе Требевић и да ће једна од изузетних туристичких атракција бити и панорамски лифт који ће ићи уз торањ на Требевићу.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је све што је било планирано да се уради у овој години Скупштина разматрала и усвајала, доносила одлуке и помагала градској управи.

Короман је напоменуо да је остварена изузетна сарадња и споразум са Новим Садом и да се очекује и привредна сарадња и да су отворена врата да се и са Нишом потпише споразум о братимљењу.

Он је најавио да ће се ићи за тим да се болница „Србија“ прогласи универзитетском, како би се ту запошљавали кадрови са Медицинског факултета у Фочи.

„Пред нама су тешка питања која треба рјешавати, а једно од њих је и водоснабдијевање и канализациона инфраструктура“, рекао је Короман и додао да се мора радити на пречишћавању отпадних вода да би се сачували водотоци и добила здрава средина.

Он је навео да треба одредити и локацију депоније у Источном Сарајеву, да се траже рјешења и да се и на том плану мора водити рачуна о заштити животне средине.

/Срна/