КУВАРИ И УГОСТИТЕЉИ – ЗАНИМАЊА КОЈА СВЕ ВИШЕ ПРИВЛАЧЕ МЛАДЕ

1245

Стручни кадрови из области кулинарства и угоститељства веома су тражени на домаћем тржишту рада, али и у земљама западне Европе. То је један од разлога што за упис на кулинарске и угоститељске смјерове у средњим школама влада веће интересовање него претходних година.

Ученици Средње школе „28. јуни“ у Источном Сарајеву, који су се опредијелили за занимања кулинарског или угоститељског техничара, могу да током самог школовања стекну завидно знање које ће им послужити као добра основа за њихов рад у будућности.

Директор Средње школе „28. јуни“, Борис Брајовић, каже да се на ова два занимања годишње упише 20 до 30 ученика, али да би и већи број ученика могао да, релативно брзо након завршетка школе, пронађе запослење, јер влада велика потражња за професионалним, школованим кадром.

„Потражња за овим занимањима је велика, па имамо и велику заинтересованост угоститеља из Источног Сарајева, који нам се, неријетко, обраћају и изражавају жељу за успостављањем сарадње“, рекао је Брајовић, додајући да на тај начин одређен број ученика прва радна искуства стекне још током школовања.

„Неки ученици старијих разреда раде током љетне туристичке сезоне у Црној Гори или Хрватској, гдје остварују и солидну зараду, што им, вјероватно, представља додатни мотив да се баве овим послом. Можемо рећи да се ученици наше школе, који желе да уче и напредују, већ оног момента када им ставимо печат на диплому, сматрају потпуно оспособљеним за рад и да имају могућност да се брзо запосле у струци“, наглашава Брајовић.

Директор Брајовић наводи да је квалитетно извођење практичне наставе у овој школи омогућено захваљујући Градској развојној агенцији Источног Сарајева, посредством које је реализован пројекат „Гастрофокус“,  имплементиран у сарадњи са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа, а уз подршку Владе Швајцарске.

„На тај начин обезбиједили смо савремену опрему за кабинет практичне наставе, вриједну 35.000 КМ, што нам је изузетно значајно“, истиче Брајовић.

Професор угоститељско-туристичке групе предмета, Предраг Благојевић, каже да у овој школи ученике на најбољи начин припремају за будуће занимање и животно опредјељење, како би могли да постану друштвено корисни грађани у својој локалној заједници.

„Трудимо се да ученици заволе своје занимање, да стекну основ за будућност. Препознајемо њихове афинитете, па се у складу с тим и понашамо, јер немају сви ученици исте склоности“, истиче Благојевић и додаје да ученике подстиче да напредују у оној области у којој су најбољи.

Све већи број ученика уписује ова занимања, јер су, према ријечима Благојевића, препознали потребе локалне заједнице.

„Туризам и угоститељство свакако представљају перспективу овог града, а запослење је, након завршене средње школе, извјесно, тако да и ученици почињу све више да размишљају на тај начин. Надам се да ће наши кадрови успјети да задовоље потребе тржишта рада, али је потражња још увијек већа од броја ученика које образујемо“, наводи Благојевић.

Жељка Видић, професор практичне наставе куварства, каже да група ученика практичну наставу обавља у школи, док одређен број ученика практична знања стиче у привредним субјектима и угоститељским објектима у Источном Сарајеву.

„Ученици имају веома добре услове за рад, јер смо прије три-четири године, захваљујући донацији, опремили кухињу савременом опремом и апаратима, тако да ученици могу да у самој школи стекну потребно практично знање. Најважније је то што ђаци имају прилику да, током школовања, стекну способности које ће моћи да примијене у послу“, сматра Видић.

Видићева прецизира да на часовима практичне наставе ученици најчешће спремају јела по наруџби, дезерте и пецива.

„У школи имамо и секцију ‘Слатки залогај’, гдје ученици могу да науче како се спремају различите сластице, колачи, али и слатка пецива“, појашњава Видић.

Аљоша Мрђа, који се школује за кувара,  каже да је презадовољан начином на који се одвија практична настава у овој школи, јер је стекао сва потребна знања и вјештине које ће моћи да искорити након завршетка школовања. Планира да, након средње школе, упише вишу школу у Новом Саду, након чега ће, вјерује, брзо пронаћи запослење.

„Током љетног распуста радио сам мало у ресторану Ал Парко, али сам кувао и код куће. Родитељи су задовољни оним што направим, али то за њих није ништа ново, јер од малена кувам и спремам јела“, каже Аљоша.

/Град Источно Сарајево/