МАНИФЕСТАЦИЈА „МОМО КАПОР: ЧУВАР АДРЕСЕ“ ОД 2. ДО 4. МАРТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

260

Манифестација „Момо Капор: чувар адресе“, посвећена успомени на лик и дјело једног од најзначајнијих српских књижевника и умјетника Сарајева, биће први пут одржана у Источном Сарајеву од 2. до 4. марта, најављено је на конференцији за новинаре која је данас одржана у Градској управи Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је организаторима, Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и Културном клубу „Фронесис“, због тога што су оваквом манифестацијом обогатили културни живот града.

„Источно Сарајево је, захваљујући оваквим манифестацијама и разноврсним садржајима, постало истински културни центар, не само источног дијела Републике Српске, него и цијеле Српске. Манифестације попут Дана Симе Милутиновића Сарајлије и Жарка Видовића у Источној Илиџи, Дана Душка Трифуновића на Палама, Принципових дана у Источном Новом Сарајеву и многих сличних, чине да Источно Сарајево постане културна адреса нас и наших великих умјетника, док Сарајево представља наше културно поријекло“, истакао је Ћосић.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула рекао је да је ова манифестација прилика да се оживи сјећање на великог писца и умјетника који је оставио дубок траг у српској култури.

Он је напоменуо и да је Капор некада био предавач по позиву на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, те да му Факултет и на овај начин жели да ода поштовање и захвалност.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић сматра како често треба помињати све угледне сарајевске Србе, који су везани и за Сарајево и Источно Сарајево.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић навео је да ће ова манифестација обогатити културно друштвени живот.

Борјан Митровић у име Филозофског факултета и Културног клуба „Фронесис“ најавио је да је у оквиру манифестације предвиђено и молитвено сјећање на Капорове родитеље и посјета гробу Капорове мајке Бојане.

На манифестацији, која би требало да постане традиционална, учествоваће еминентни стручњаци, познаваоци Капоровог лика и дјела из области књижевности, позоришне умјетности, глуме, а предвиђен је и богат тродневни програм.

Манифестација „Момо Капор: чувар адресе“ почиње у суботу, 2. марта, у 17.00 часова, свечаним откривањем спомен-плоче посвећене овом великану у Улици Моме Капора број један у Источном Новом Сарајеву.

Након тога, у 18.00 часова биће организовано књижевно вече „Момо Капор у свом и нашем времену“, на којем ће учествовати његова супруга Љиљана Капор, глумица Вјера Мујевић, те академик Српске академије науке и уметности Јован Делић, академик Академије наука и умјетности Републике Српске Ранко Поповић и професор Душко Певуља.

Молитвено сјећање на Капора и његове родитеље планирано је за недјељу, 3. марта, у Старој цркви у Сарајеву, као и посјета гробу Капорове мајке Бојане.

Вечерњи дио програма почеће исти дан у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, извођењем представе „Водич кроз српски менталитет“, настале према истоименој Капоровој књизи, а према драмском тексту који је приредила Вјера Мујевић.

Округли сто посвећен значају и улози Моме Капора биће одржан у понедјељак, 4. марта, у 10.30 часова на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Покровитељи и организатори манифестације су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Филозофски факултет и Културни клуб „Фронесис“, те задужбина „Момчило Момо Капор“ из Београда.

Град Источно Сарајево/Срна