МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ ОД 16. ДО 18. ДЕЦЕМБРА

791

У Културном центру Источно Ново Сарајево од 16. до 18. децембра, уз поштовање епидемиолошких мјера, биће одржан 25. Међународни фестивал малих сцена и монодраме, на којем ће бити игране по три монодраме и представе позоришта из БиХ.

Предсједник Организационог одбора Ненад Вуковић, који је и градоначелник Источног Сарајева, истакао је да су упркос тешким епидемиолошким условима одлучили да не прекидају традицију јер фестивал представља једну од најважнијих манифестација овог типа како за град, тако и цијелу Републику Српску.

„Уважавајући све епидемиолошке мјере и услове сматрали смо да је неопходно да нађемо начин и у нешто скромнијем формату организујемо фестивал. Посебан терет приликом доношења одлуке је чињеница да је ово година јубилеја – 25 година, и била је жеље да буде организован на највишем могућем нивоу“, рекао је Вуковић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да ће понудити да једна представа буде организована и у Културном центру Пале.

Вуковић је навео да је буџет фестивала око 20.000 КМ и да очекују средства Министарства просвјете и културе Републике Српске, те да су стандардни финансијери град Источно Сраајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и други донатори и спонзори.

Директор Фестивала Младен Јанковић истакао је да радује чињеница да су учесници значајне позоришне куће из БиХ – Народно позориште Републике Српске, Народно позориште из Тузле и Босанско народно позориште из Зенице.

Јанковић је напоменуо да је због епидемиолошке ситуације ограничен број посјетилаца у сали Културног центра на 30, али комплетан званични такмичараски програм биће приказан уживо, путем онлајн „Фејсбук“ и „Јутјуб“ платформе у ХД резолуцији.

„Из овог разлога, одлучили смо да први пут омогућимо нашој вјерној публици да учествује у избору најбоље представе и монодраме овогодишњег фестивала“, истакао је Јанковић.

Он је навео да је предсједник овогодишњег жирија Фестивала Раде Симовић, а чланови редитељ Витомир Митрић, театролог Зоран Тодоровић и књижевник Недељко Зеленовић.

Јанковић је додао да ће у пратећем програму бити и изложба 25 година фестивала, а биће уприличена и промоција књиге „Театролошка биљежница“ чији је аутор Раде Симовић.

Селектор Фестивала ЛЈубо Божовић истакао је да 25 година једног фестивала није мала бројка, напоменувши да је ове године требало да буде завршена и велика позоришна сцена, али да се нажалост ни једно нити друго не може обиљежити на достојан начин, због појаве вируса корона која је утицала на ове промјене.

„Као селектор морао сам да измијеним комплетан програм који је био спреман у марту и да пронађем друге представе“, рекао је Божовић.

Фестивал ће 16. децембра у 18.00 часова отворити монодрама Ђурђе Вукашиновић са ауторским пројектом „Едит Пјаф“, а од 20.00 часова представиће се Босанско народно позориште из Зенице представом „Савршен производ“, у режији Мирољуба Мијатовића, у којој играју Анђела Илић Шљико, Ермина Нишић и Адна Хасанић.

Сљедећег дана у 17.00 часова предвиђена је промоција књиге „Театролошка биљежница“.

Од 18.00 часова на програму Фестивала је монодрама „Има нека тајна веза“, у којој игра Милан Димић, а у 20.00 часова публици ће се представити Народно позориште из Тузле представом „Путовање“ у режији Мидхата Кушљугића, који и игра у њој, као и Ремира Османовић и Миленко Иликтаревић.

Посљедњег дана фестивала, 18. децембра на програму је од 18.00 часова монодрама „Зашто баш он“, у којој режира и игра Јелица Ковачевић, а од 20.00 часова публици ће се представити Народно позориште Републике Српске представом „Изгубљени у Бруклину“, режија Владимир Ђорђевић, који и игра у њој са Жељком Еркићем.

Након тога је предвиђена додјела награда и свечано затварање Међународног фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, град источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Генерални медијски покровитељ су Радио-телевизија Републике Српске, а медијски спонзори Новинска агенција Републике Српске – СРНА, телевизије „Елта“, БН, БХТ, БХ радио један, те „Блиц“.

Продаја карата за 25. Међународни фестивал малих сцена и монодраме почиње у четвртак, 10. децембра, од 9.00 до 17.00 часова на благајни Културног центра Источно Ново Сарајево, по цијени од 10 КМ за представе, а пет КМ за монодраме.

/Срна/