УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ У ИЗНОСУ 10.230.000 КМ

718

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас нацрт буџета за 2021. годину у износу 10.230.000 КМ.

Порески приходи планирани су у износу од 6.402.000 КМ и највећим дијелом се састоје од прихода по основу ПДВ-а, те чине 71 одсто укупних буџетских прихода. Непорески приходи планирани су у износу од 2.541.679 КМ и на приближно су истом нивоу као у 2020. години.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је буџет за наредну годину на нивоу овогодишњег, ако се искључе кредитна средства која су била урачуната у ранијем буџету.

 „Можемо очекивати одређене корекције Министарства финансија Републике Српске до самог усвајања приједлога буџета, што ћемо усагласити, као и свих претходних година, јер смо до сада показивали способност да уредно водимо буџет града“, рекао је Вуковић.

Вуковић је навео да је ове године буџет био више политичка него економска тема, јер се постављало питање ко треба да усваја буџет за сљедећу годину, с обзиром на то да нови градоначелник ускоро треба да преузме дужност.

„С обзиром на то да ће актуелни сазив Скупштине града Источно Сарајево бити у мандату, како се очекује, до марта или почетка априла, те да морамо поштовати Закон о буџетском систему Републике Српске, нисмо могли да дозволимо да дође до било каквих отворених питања или блокада“, нагласио је Вуковић, истичући да ће ускоро бити усвојен и приједлог буџета за наредну годину на основу којег град треба да функционише.

На данашњој сједници Скупштине града, након оставки досадашњих начелника градских одјељења, именовани су вршиоци дужности начелника.

За в.д. начелника Одјељења за инспекцијске послове именована је Слађана Нешић, в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности је Игор Ђапић, за в.д. начелника Одјељења за саобраћај и стамбено-комуналне послове именован је Зоран Лубура, а за  в.д. начелника Одјељења за општу управу именован је Драган Шкрба.

Одборници су разматрали и Информацију о издатим водоправним актима у периоду 2019/2020. година, као и Информацију о стању у области информисања и улога електронских медија и штампе у процесу развоја демократских односа са аспекта њихове присутности и активног учешћа у раду локалне заједнице за 2019/2020 године.

На дневном реду била је и одлука о утврђивању критеријума за избор и именовање чланова Управног одбора Градске развојне агенције Источно Сарајево.