НАРЕДНИХ ДАНА ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ЦИЈЕНЕ ГОРИВА И ОСНОВНИХ ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА

390

Надлежни инспектори Одјељења за инпекцијске послове Градске управе Источно Сарајево, у сарадњи са Инспекторатом Републике Српске, вршиће наредних дана појачану контролу бензинских пумпи и трговачких радњи на подручју свих шест општина у Источном Сарајеву, с циљем провјере поштивања уредбе о ограничавању марже приликом формирања цијена.

В.д. начелника Одјељења за инпекцијске послове Градске управе Источно Сарајево Ратко Ђуровић рекао је да су током протеклог викенда инспектори контролисали скоро све бензинске пумпе на подручју Источног Сарајева  и да су издата три прекршајна налога.

„Инспектори су приликом контроле утврдили неправилности у три случаја на подручју Источног Сарајева и написали  прекршајне налоге у износу од по 15.000 КМ, дакле, укупно 45.000 КМ. Интензивне контроле, које спроводимо са Републичком управом за инспекцијске послове, биће настављене“, истакао је Ђуровић.

Ђуровић је навео да ће инспектори контролисати и трговачке радње, јер је примијећено да су трговци подигли цијену многих производа, чак и основних животних намирница, иако су робу раније набавили по знатно нижој цијени.

„Кад је ријеч о контроли цијене основних животних намирница, акценат ће бити стављен на цијену брашна, уља, шећера, соли, лијекова и хране за бебе“, нагласио је Ђуровић.

Из Одјељења за инспекцијске послове Градске управе Источно Сарајево упозоравају власнике бензинских пумпи и трговачких радњи да поштују уредбу о ограничавању марже и да не врше неосновано повећање цијена, јер ће у супротном бити санкционисани.

Влада Републике Српске усвојила је прошле године Уредбу о измјени Уредбе о ограничавању маржи у промету робе којом се постојеће марже у промету на мало умјесто дотадашњих 10% смањују на 8%, a постојеће марже у промету на велико умјесто дотадашњих 8% смањују на 6%.

Предметном Уредбом трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, док се трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.