ПАЛЕ- Општина суфинансира поскупљење боравка дјеце у приватним вртићима

367

Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас споразум са директорима приватних предшколских установа из ове локалне заједнице Иваном Савић и Јеленом Васиљевић о суфинансирању трошкова боравка дјеце у њиховим установама.

Југовић поручује да је локална заједница одлучила да у склопу пронаталитетне политике и других активности преузме на себе поскупљење од 20 КМ мјесечно по дјетету у овим приватним предшколским установама.

„Општина Пале жели на тај начин да помогне и приватни сектор, односно вртиће, јер скоро трећина дјеце смјештена је у приватном сектору. Директори предшколских установа Цврчак и Бамби улажу максималне напоре да у доба поскупљења и свих других изазова дјеци пруже квалитетно образовање и његу“, изјавио је Југовић новинарима након потписивања споразума.

Према његовим ријечима, ово је само један у низу од корака које ће чинити, а локална заједница ће настојати пронађе и нове моделе како би помогла у суфинансирању трошкова.

Директор предшколске установе „Цврчак“ Ивана Савић захвалила се начелнику Југовићу који је имао разумијевања за њихове проблеме.

„Драго ми је што помоћ долази у овом моменту када је инфлација и када цијене расту и сада неће, само на терет родитеља, ићи и ово поскупљење боравка дјеце у вртићу“, изјавила је Савићева.

Савићева додаје да боравак дјеце у вртићу износи 230 КМ мјесечно,а тренутно борави 104 малишана.

Директор предшколске установе Клуб за дјецу „Бамби“ Јелена Васиљевић захвалила је Југовићу и општини Пале што су имали разумијевања за њихове захтјеве када је ријеч о поскупљењу боравка дјеце у установи.

Она истиче да је вртић „Бамби“ почео са радом прије три године те да у тој установи борави 30 малишана. Цијене боравка до сада је износила 210 КМ.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Жарко Човић каже да су данас потисани уговори са предшколским установама са подручја ове локалне заједнице те да је општина измогла могућности да помогне родитељима, с обзиром да је ситуација на тржишту таква да цијене сталну расту.

/Срна/