ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О МЕХАНИЗМИМА ЗА ТРАНСПАРЕНТНУ ДОДЈЕЛУ СРЕДСТАВА ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

651

Радионица о теми „Механизми за транспарентну додјелу средстава организацијама цивилног друштва из општинских и градских буџета – ЛОД методологија и њена примјена“, која је одржана данас у Источном Сарајеву, омогућила је представницима локалне самоуправе да унаприједе своја знања и вјештине у вези са принципима и примјеном ЛОД методологије, али и да се припреме за успјешно кориштење финансијске помоћи и средстава из домаћих и међународних извора финансирања.

Представници Савеза општина и градова Републике Српске упознали су учеснике о основама и принципима ЛОД методологије, као и предностима оваквог начина  финансирања пројеката који кандидују организације цивилног друштва.

Представници организација цивилног друштва и удружења, који су присуствовали радионици, говорили су о конкретним пројектима које намјеравају да кандидују и интересовали се за пороцедуре прописане ЛОД методологијом.

Јавни позив за додјелу средстава невладиним организацијама требало би да буде објављен до 10. марта, након чега ће бити одржани дани отворених врата и менторски дани на којима ће представници цивилног друштва имати прилику да добију сву потребну помоћ за реализацију кандидованих пројеката, као и одговоре на евентуалне нејасноће.

Данашњу радионицу организовао је Савез општина и градова Републике Српске, у сарадњи са Развојним програмом уједињених нација (UNDP), а у оквиру пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – „ReLOaD 2“.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2(ReLOaD2), наставак је иницијатива подржаних од стране Европске уније, односно, друга фаза пројекта – Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану(“ReLOaD2”, 2017-2020).

Ријеч је о пројекту који има за циљ јачање партнерства између локалних самоуправа и цвилног друштва,  учешће младих у друштвеним дјелатностима, бављењу омладинском политиком, као и ширење модела транспарентног финансирања цивилног друштва из буџета локалних самоуправа.