ПАНДЕМИЈА НИЈЕ УТИЦАЛА НА ВИЗИЈУ, ИДЕЈЕ И РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ТУРИЗМА

539

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић оцијенила је данас на састанку са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем да пандемија вируса корона није утицала на визију, идеје и бројне пројекте који су реализовани у овом граду.

Гашићева је након састанка рекла новинарима да град Источно Сарајево заједно са својим општинама представља огроман потенцијал цијеле Републике Српске.

„Заједно морамо радити на промовисању Града, на давању додатне снаге и подршке Владе Републике Српске, а посебно ресорног министарства за спровођење свих активности и идеја које је градоначелник данас представио“, поручила је Гашићева и додала да се зацртани циљеви заједничким снагама могу остварити.

Она је нагласила да ће Министарство трговине и туризма и Влада Српске дати пуну подршку и градоначелнику и свим људима који желе добро овој регији.

Гашићева је закључила да је доста идеја већ реализовано, те да је битно проширити, првенствено, свијест грађанима Српске, да осим Јахорине ту постоје и други вриједни потенцијали.

„Све то прво треба да обиђе сваки грађанин Републике Српске када дође у ову регију, а то је на неки начин постигнуто и туристичким ваучерима. Ако сами не знамо чиме располажемо, не можемо то представити ни страним туристима“, поручила је Гашићева.

Она је поздравила снагу, визију и идеје градоначелника Источног Сарајева и поновила да ће Влада Српске пружити пуну подршку.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић оцијенио је да туризам и трговина чине значајне привредне гране у Источном Сарајеву, те да осим Јахорине, постоје велики туристички потенцијали и у другим дијеловима Града.

Ћосић је рекао да је данас с министром трговине и туризма Републике Српске разговарано о намјери да на Требевићу буде успостављен парк природе „Требевић“, којим би управљала Туристичка организација града Источно Сарајево.

Градоначелник је истакао да је Гашићева данас упозната и о намјери да у сарадњи са начелницима шест општина града Источно Сарајево, буде успостављена једна туристичка организација са шест инфо-центара.

Он је рекао да је на састанку разговарано и о туристичким локацијама које нуди Романија, Требевић, локалитет Црепољског и локалитет Тврдимића.

„Упознали смо министарку с нашим циљем да формирамо један комплетан туристички производ са више различитих подпроизвода које ћемо представити кроз нашу Туристичку организацију и њену промотивну функцију“, рекао је Ћосић.

Ћосић је најавио да ће идуће седмице бити организован састанак са начелницима шест општина града Источно Сарајево и изразио увјерење да ће бити донесена одлука о новој форми и облику Туристичке организације.

Ћосић је истакао битност сектора трговине, те да је намјера да малопродајни ланци буду у власништву људи са територије Републике Српске и Источног Сарајева.

„С обзиром на близину Сарајева, веома је битно да Источно Сарајево буде веома добро снабдјевено робом и у малопродаји и у велепродаји“, појаснио је Ћосић.

Он је закључио да је министар трговине и туризма Републике Српске изразила спремност да буде промотер и заступник идеја пред Владом Српске.

„Не само из ресора министарства које она води, него свега онога што ми намјеравамо радити. Дотакли смо се и инфраструктуре која се развија на подручју Источног Сарајева. Истакао сам и колики је то значај за становнике који живе на овом подручју“, рекао је Ћосић и додао да је данас заједнички закључено да је ово подручје битан мезоцентар у Републици Српској.

/Срна/