ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ ФОРУМА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ

582

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић подржао је иницијативу градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића да у овом граду догодине окупи око 1.000 Срба и других из дијаспоре који су некада живјели на подручју федералног и Источног Сарајева, с циљем обнављања њихових веза са матицом.

Он је рекао новинарима да је са Ћосићем разговарао о сарадњи Министарства на чијем је челу са градом Источно Сарајево.

„Оно што ме је посебно обрадовало јесте градоначелникова идеја да окупи људе поријеклом из Источног Сарајева који живе и раде по цијелом свијету, као одређени форум дијаспоре грађана Источног Сарајева, гдје ће и Министарство дати своју и институционалну и финансијску подршку овом пројекту“, истакао је Клокић.

Он је додао да је данас у Источном Сарајеву било ријечи и о формирању фонда који ће бити подршка јединицама локалне самоуправе у пројектима који су финансирани од ЕУ, при чему би тај фонд био партнер локалним заједницама у Републици Српској у смислу финансијске подршке за те пројекте.

Ћосић је навео да је опредијељеност града Источно Сарајево и општина у његовом саставу да сарађују са Владом Републике Српске и ресорним министарствима потврђена и данашњом посјетом министра Клокића.

„Највише смо разговарали о активности Министарства на плану сарадње са дијаспором, о чему ми одавно размишљамо и планирали смо да што је прије могуће, највјероватније пред сљедеће љето, организујемо велики скуп Срба, али и других људи из бившег и Источног Сарајева који се сада налазе у дијаспори, од Србије, преко Европе до Америке, Канаде, Аустралије“, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, идеја је да се у Источном Сарајеву окупи око 1.000 људи из иностранства у јединствени форум на којем ће им бити презентоване могућности њиховог обнављања веза са матицом путем представљања најзначајнијих планова и развојних пројекта у различитим областима, привреди, култури, образовању, спорту и другим друштвеним областима на подручју Града.

Он сматра да ће на тај начин бити окупљени људи огромних интелектуалних капацитета, што може дати велики допринос даљој изградњи Источног Сарајева и његових локалних заједница.

Ћосић је захвалио Клокићу на обећаној подршци не само овом пројекту, него и формирању фонда за подршку локалним заједницама у Републици Српској.

Након сусрета са Ћосићем, Клокић је обишао вакцинални пункт у Основној школи /ОШ/ „Свети Сава“, те изразио задовољство чињеницом да је за првих неколико дана масовне имунизације на овом пункту вакцинисано више од пет одсто становништва са подручја општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

„Влада Републике Српске обезбиједила је довољне количине вакцина за све становнике Републике Српске и надамо са да ће имунизација убудуће ићи још бржом динамиком, како бисмо спремно дочекали најављени нови талас вируса корона у септембру и октобру. Само вакцинацијом можемо побиједити ковид 19“, истакао је Клокић.

Ћосић је изразио наду да ће до краја августа, односно до почетка нове школске године, на вакциналном пункту у фискултурној сали ОШ „Свети Сава“ бити вакцинисано 50 одсто локалног становништва.

Он је додао да је, осим ових пет одсто вакцинисаних, претходно на подручју Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева већ вакцинисало око пет одсто становништва.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић рекао је да је вакцинални пункт у ОШ „Свети Сава“ одличан примјер сарадње Владе Републике Српске и општине Источно Ново Сарајево. Он је најавио да већ од понедјељка, 26. јула, крећа вакцинација без заказивања за све грађане поменуте двије општине.

Костовић је поновио апел суграђанима да се до краја августа вакцинишу против вируса корона у што већем броју.

/Срна/