СИМПОЗИЈУМ О ХИРУРШКОМ ЛИЈЕЧЕНЈУ ВАЖАН ЗА ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ ЦИЈЕЛЕ РЕГИЈЕ

246

Симпозијум доктора медицине, који се данас одржава у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву, веома је значајан за ову установу и комплетан здравствени систем Сарајевско-романијске регије, оцијенио је директор Болнице Небојша Шешлија.

Шешлија је истакао да је симпозијум, који се одржава у оквиру Дана болнице, окупио еминентне стручњаке и професоре са четири медицинска факултета који су указали част да презентују нова знања и вјештине у хируршком лијечењу пацијената.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да му је част и привилегија што данас присуствује овом научном скупу, те да је посебно задовољан што је присутан велики број студената Медицинског факултета у Фочи.

„То је показатељ квалитета наставе која се организује на овом факултету, али и квалитета наставе на Универзитету у Источном Сарајеву који сваке године напредује и биљежи напредак на глобалним ранг листама универзитета“, истакао је Кулић.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић истакао је да ова установа има тијесну сарадњу са Медицинским факултетом у Фочи и изразио наду да ће симпозијум прерасти у традиционалну манифестацију.

„Ово је прилика да представимо неке новине у лијечењу и терапији, а биће ту и тема које се односе на разне хируршке процедуре, али и неке конзервативне методе примјеном лијекова и антибиотика“, појаснио је Шкрбић и додао да ће на скупу настојати да подијеле искуства и новине јер је едукација веома важан сегмент у здравству.

Према његовим ријечима, ако се не прате свјетски трендови и најновији тераписјки искораци, онда трпе пацијнти.

Дјечији хирург и директор Института за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије Радоје Симић истакао је да руководство Болнице „Србија“, заједно са докторима и медицинским радницима, веома успјешно у овим туробним временима одржава висок ниво здравствене заштите, како дјеце, тако и свих других старосних структура.

Он је нагласио да је ово нови почетак још боље сарадње између Србије и Републике Српске, Источног Сарајева и Београда.

„Ово је болница у којој раде веома квалитетни доктори и ја им на томе честитам“, рекао је Симић.

Начелник Клинике за гастроентерологију Војномедицинске академије у Београду Радоје Додер истакао је да добро зна развојни пут Болнице „Србија“ која је од болнице за плућне болести постала врхунска установа, једна од најбољих у Републици Српској.

Он је нагласио да је Република Српска помагала да ова болница опстане и да се развије у савремену здравствену установу.

„Овај симпозијум даје посебан значај и печат да се болница може бавити и стручним радом и да представља један од стубова здравства Републике Српске“, рекао је Додер и додао да је укључен у рад Болнице у којој врши прегледе пацијената.

Додер је навео да је са љекарима Болнице „Србија“ уводио и неке нове методе у лијечењу пацијената, а данас постоје услови да се то подигне на још већи ниво.

Доктор Фарук Окенек из Истамбула, који се бави болестима срца, истакао је да је први пут у Болници „Србија“ и да му је драго што је учесник данашњег симпозијума на којем ће размијенити искуства са колегама.

Окенек је рекао је сарадња клинике у којој ради са Болницом „Србија“ започета љетос и да је дошао да би пружио подршку наставку и проширењу те сарањде.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић честитао је руководству Болнице „Србија“ на организацији других по реду Дана болнице, који су симболично почели прошле године од обиљежавања 100 година Болнице.

Он је навео да је симпозијум доктора медицине окупио огроман број еминентних стручњака, што говори о томе да Болница полако и сигурно постаје мјесто окупљања стручњака доказаних у свим сферама медицине који ће долазити да пруже помоћ у лијечењу пацијената и да пренесу стечена знања.

„За град Источно Сарајево ово је данас мјесто највећег интелектуалног потенцијала и капацитета. Драго нам је да се Болница Србија развија у овом правцу“, рекао је Ћосић и поручио да ће град Источно Сарајево са својих шест општина бити подршка функционисању и развоју ове болнице.

/Срна/