ТУРИЗАМ ПОСЕБНО ЗНАЧАЈНА ТЕМА ЗА САРАДЊУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И БЕОГРАДА

635

Градоначелници Београда и Источног Сарајева Зоран Радојичић и Љубиша Ћосић констатовали су данас да српски народ, гдје год живио, мора имати блиске односе и међусобно се помагати.

Током данашњег састанка у Београду разговарано је о унапређењу сарадње два града у области туризма, спорта, културе и привреде.

Ћосић је захвалио Радојичићу што је исказао спремност да Београд, као милионски град, прими под своје окриље Источно Сарајево са 65.000 становника.

“Ми из Источног Сарајева сви гледамо у Београд, у Нови Сад, у српски народ који се налази у Србији, а када нас дочекају као браћу онда нам је пуно срце”, рекао је након састанка Ћосић новинарима, те захвалио за пријатељски и отворен разговор, као и братски дочек.

Ћосић је навео да је Источно Сарајево најзападнији српски град и као такав заслужује сву пажњу.

“Сигуран сам да у области турзима, спорта, културе, јачању институционалне сарадње, наравно и привреде, можемо доћи до ситуације да у наредним годинама та сарадња буде много јача у свим сегментима и да доноси добробит нашим грађанима”, рекао је Ћосић.

Он је подсјетио и на помоћ Владе Србије Источном Сарајеву, наводећи да су шест општине у саставу града, као и сам град, добили у протеклим годинама подршку кроз бројне пројекте који су спроведени.

Ћосић је навео да је претходно данас и са рукводством Новог Сада разговарао о сарадњи, те указао на значај иницијативе предсједника Србије Александра Вучића и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о заједничком састанку рукводстава свих локалних јединица Републике Српске и Србије.

Радојичић је рекао да је главни закључак да се морају држати блиско и да у овим тешким временима српски народ мора имати присне односе и помагати једне друге.

Он је истакао да су људи из Источног Сарајева увијек радо виђени у Београду, те да је са Ћосићем разговарао о сарадњи два града у више области и да су се сагласили да има пуно простора гдје се може унаприједити – у култури, спорту, привреди, а да је туризам посебно значајна тема за оба града.

Радојичић је навео да је сигурно да у овм тренутку имам пуно Београђана на Јахорини и у Источном Сарајеву.

“Договорили смо се да у правне оквире ставимо ову сарадњу и наши сарадници ће се у наредном периоду договорити у којој форми ће то бити, али суштински је најважније да имамо овакве контакте, да се договорамо и да једни друге помажемо”, рекао је Радојичић и изразио увјерење да ће ускоро имати прилике да буде гост Источног Сарајева.

/Срна/