СОКОЛАЦ- Изабрано шест одборника за Скупштину града Источно Сарајево

757

На првој ванредној сједници Скупштине општине Соколац, након два ранија прекида, данас је тајним гласањем изабрано шест одборника за Скупштину града Источно Сарајево, и то три одборника СНСД-а, један независни одборник и два одборника СДС-а.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац Ђорђе Радић изразио је задовољство због, како је рекао, враћања демократије у овај парламент, након чега су коначно изабрани одборници у Скупштину града Источно Сарајево.

„Припала ми је част да објавим да коалиција окупљена око СНСД-а у Скупштини града Источно Сарајево од данас има сигурну и стабилну скупштинску већину, која ће радити у интересу грађана како града Источно Сарајево тако и општине Соколац“, рекао је Радић новинарима.

Он је навео да су, након спроведеног тајног гласања, у Скупштину града Источно Сарајево прошли одборници СНСД-а Страхиња Башевић, Јован Голијан и Ђорђе Радић и независни одборник Његош Самарџија, а из опозиционог клуба СДС-а Миодраг Дупљанин и Жарко Косорић.

Радић је подсјетио да је раније у два наврата прекинута прва ванредна сједница Скупштине општине Соколац због неусаглашеног става око утврђивања сукоба интереса одборника СДС-а Данка Вучетића, који и сада обавља функцију замјеника градоначленика Источно Сарајево.

Он је навео да је Скупштина општине Соколац од Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске добила допис према којем је одборник СДС-а Вучетић недвосмислено у сукобу интереса јер истовремено обавља функцију замјеника градоначелника у граду Источно Сарајево и самим тим је дио извршне и законодавне власти.

Замјеник градоначелника Источно Сарајево Данко Вучетић изјавио је новинарима на Сокоцу да је на овој функцији до конституисања Скупштине града Источно Сарајево и да је данас по договору са члановима клуба био уздржан од гласања.

Он је нагласио да данас при избору одборника у Скупштину града један одборник из опозиције није гласао за коалицони договор СДС-а, ДНС-а и ПДП-а те да је дао глас одборнику из клуба Демоса, који припада скупштинској већини.

Вучетић је додао да и овакав начин гласања не значи сигурну већину окупљену око СНСД-а у градском парламенту, те да постоји могућност прекомпозиције при конституисању Скупштине града Источно Сарајево.

Вучетић и даље категорично тврди да није у сукобу интераса нити у неспојивости функција јер није изабран у истом изборном циклусу на мјесто замјеника градоначелника.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да није било потребе да се овако дуго одгађа избор одборника у Скупштину града Источно Сарајево, те навео да се данас одборник СДС-а Вучевић уздржао од гласања јер није дошао званичан допис од Централне изборне комисије БиХ.

Бјелица је напоменуо да још функционише стара скупштинска већина у граду Источно Сарајево, те да је Вучетић у техничком мандату.

Он је додао да је клуб одборника СДС имао своје двије листе са којих су прошла два кандидата, али није прошла листа ДНС-а коју је овај клуб подржао.

Према извјештају Комисије за избор одборника у Скупштину града Источно Сарајево, гласало је 20 од присутног 21 одборника у Скупштини општине Соколац јер је од гласања био уздржан одборник СДС-а Данко Вучетић.

/Срна/