УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ НАЈБОЉЕ РАНГИРАН УНИВЕРЗИТЕТ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

237

Према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг-листе универзитета из јануара 2023. године, Универзитет у Источном Сарајеву остварио је нови напредак на позицији у Босни и Херцеговини, те у односу на извјештај из јула 2022. године, гдје се налазио на трећем мјесту, заузима друго мјесто од 46 рангираних високошколских установа из БиХ и прво мјесто од универзитета у Републици Српској.

У односу на јул 2022. године, Универзитет је напредовао за 43 мјеста и сада се налази на 3.180 позицији у свијету.

Ово је најбоља позиција коју је Универзитет остварио на Вебометрикс ранг-листи од када је први пут уврштен, посебно када се узме у обзир да је рангирање обухватило више од 31.000 универзитета.

Приликом рангирања се у обзир узимају три индикатора: видљивост универзитета (50% ранга, односи се на број екстерних линкова универзитета), отвореност (10% ранга; односи се на цитираност истраживача) и изврсност у научноистраживачком раду (40% ранга, односи се на цитираност научно-истраживачких радова).

Први на листи у свијету су Универзитет Харвард, Универзитет Стенфорд и Масачусетски институт за технологију, док у Европи листу предводе Универзитет Оксфорд, Кембриџ и УЦЛ Универзитетски колеџ у Лондону.

„Побољшање позиције Универзитета резултат је велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања, којима овим путем желимо да се захвалимо“, навели су из Универзитета.