НОВАКОВИЋ: УСКОРО ДИГИТАЛИЗАЦИЈА У ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ПРОИЗВОДЊИ

514

Аграрни фонд Источно Сарајево са Пољопривредним и Електротехничким факултетом Универзитета у овом граду учествује у финансирању пилот-пројекта дигитализације у пољопривредној производњи, што ће произвођачима омогућити лакше праћење услова у пластеничкој производњи, изјавила је Срни директор Фонда Ивана Новаковић.

„Пластеничка производња, због могућности ранијег пласмана поврћа на тржиште и организовања два или три циклуса производње у току године, заузима све значајније мјесто у пољопривредној производњи на територији Источног Сарајева“, истакла је Новаковићева.

Она је нагласила да се повећавају и површине под бобичастим и јагодичастим воћем због добре могућности пласмана ове врсте воћа, као и релативно добре откупне цијене.

Новаковићева је напоменула да је Аграрни фонд у априлу и мају расписао јавни позив за додјелу сјеменских пакета и пакета садног материјала за пластеничку производњу, а овим програмом било је обухваћено око 200 домаћинстава са територије града.

Она је рекла да су Соколац и Пале општине у којима је највише заступљена сточарска производња.

Према њеним ријечима, у посљедње вријеме све је више произвођача који прате нове технологије у различитим областима пољопривредне производње.

Буџет Аграрног фонда за ову годину планиран је у износу од 200.000 КМ, с тим да је ребалансом предвиђено повећање за 40.000 КМ.

„Тешко је рећи да је могуће равномјерно распоредити средства на свих шест општина, јер се пољопривредни произвођачи баве различитим врстама производње због разлика у агроеколошким условима. Ми се трудимо да кроз наше јавне позиве буду обухваћене све гране пољопривредне производње“, навела је Новаковићева.

Новаковићева истиче да на подручју града има око 160 комерцијалних и 760 некомерцијалних регистрованих пољопривредних газдинстава, те да има знатан број произвођача који се баве пољопривредном производњом, али нису регистровани.

„У сарадњи са градским одјељењем за привреду и начелницима привреде општинских одјељења договорено је да се крене у евидентирање пољопривредних произвођача са територије града“, рекла је Новаковићева.

Она је додала да је до сада евидентирнао више од 100 произвођача са територије општине Источна Илиџа, а од наредне седмице се креће са евидентирањем произвођача са територије општина Пале и Источно Ново Сарајево.

„До краја године планирано је да имамо јединствену базу података свих пољопривредних произвођача са територије града која ће бити на располагању и општинским одјељењима за привреду како би средства која су планирана у оквиру њихових буџета била што квалитетније искориштена“, истакла је Новаковићева.

Она је напоменула да ће у наредном периоду средства која су планирана ребалансом буџета града Источно Сарајево бити додијељена пољопривредним произвођачима са територије града кроз јавни позив у којем ће бити дефинисани услови додјеле као и намјене тих средстава.

Активности Аграрног фонда током прошле године су биле ограничене због пандемије вируса корона, истиче Новаковићева, али напомиње да су успоставили добру сарадњу са општинама, Министарством пољопривреде и Пољопривредним факултетом, као и задругама и удружењима са територије града.

„Путем Аграрног фонда, до сада је пољопривредним произвођачима додијељено око 100.000 КМ кроз различите видове помоћи“, истакла је Новаковићева.

Аграрни фонд је у оквиру буџета у 2020. години издвојио одређена средства за санирање штете настале као посљедице вируса корона, па је тако у сарадњи са „Пијацом“ са Пала субвенционисао цијену закупа тезги за пољопривредне произвођаче, а помогли су и индивидуалним произвођачима који су се обратили захтјевом.

Новаковићева је најавила да су у наредном периоду планиране едукације из различитих области о којима ће пољопривредни произвођачи бити благовремено обавијештени.

/Срна/